IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Рим трябва да спазва правилата на европейския клуб

Ръководителят на МВФ оправда повишенията на лихвите от Федералния резерв в отговор на последните критики на Тръмп

10:05 | 11.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италия, като страна членка на Европейския съюз, трябва да спазва правилата на клуба за бюджетната дисциплина, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от АФП.

"Когато членуваш в един клуб и си решил да останеш в него, трябва да спазваш правилата му", подчерта шефката на МВФ на конференция на индонезийския остров Бали. Тя изрази надежда, че между реториката на италианското правителство, което предвижда увеличение на бюджетния дефицит на страната, предизвикващо силна тревога в Брюксел, и окончателните цифри за бюджет ще има разлика.

Управляващият директор на МВФ оправда днес на конференция в рамките на годишните срещи на Фонда и на Световната банка в Бали повишенията на лихвите на централната банка на САЩ при сегашната икономическа конюнктура. Така тя даде пряк отговор на критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп, според когото Федералният резерв (Фед) "си е изгубило ума", водейки такава парична политика, допълни АФП.

Подобни повишения на лихвите са необходимо и неизбежно развитие за икономики като американската, които имат стабилен растеж, ускоряваща се инфлация и изключително ниска безработица, подчерта шефката на Фонда.

Фед води прекалено твърда политика и е "полудял", коментира снощи Тръмп на фона на резкия спад на американския промишлен индекс Dow Jones, който при закриването на търговията в сряда изгуби 3,15 на сто.

Лагард освен това призова страните "да използват всички механизми", за да устоят на последиците от неизбежното изтичане на капитали на фона на рисковете, свързани с напрежението в търговските отношения и повишаването на лихвите, предаде Ройтерс.

Тя препоръча по-голяма гъвкавост при управлението на потоците, допълвайки, че някои нововъзникващи пазарни икономики, включително и страни от Югоизточна Азия, не са особено склонни да наложат такъв контрол, вярвайки, че той трябва да се прилага само при извънредни обстоятелства.

Лагард изрази надежда, че китайските власти полагат усилия да поддържат икономическия растеж и стабилността на фона на търговския си конфликт със САЩ, но допълни, че това е "сложно" балансиране, допълни Ройтерс.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още