IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Рисковете пред глобалното възстановяване растат

Добрите новини са, че възстановяването продължава, имаме растеж, не сме в криза, коментира директорът на МВФ

18:52 | 05.04.16 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард. Снимка: архив, Ройтерс

Глобалното възстановяване се изправя пред растящи рискове, а чувството на безсилие спрямо неравенството увеличава обаянието на протекционизма. Това коментира пред Bloomberg управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

През последните шест месеца перспективите пред световната икономика са помрачени от икономическото забавяне на Китай, ниските цени на суровините и рисковете от финансово затягане на коланите в редица страни, посочва Лагард в реч във Франкфурт. Според нея очакваното предаване на щафетата на растежа от развиващите се пазари към развитите икономики не се е осъществило.

Лагард, която наскоро бе преизбрана за нов 5-годишен мандат, използва възможността да предупреди за притегателните сили, които движат популистките кандидатури на Бърни Сандърс и Доналд Тръмп в рамките на президентските избори в САЩ.

Докато неравенството намалява в глобален мащаб, остава общото схващане, че „картите са наредени срещу обикновените мъже и жени в полза на елита“, коментира 60-годишната Лагард.

Коментарите й относно глобалната икономика подсказват, че МВФ може да намали прогнозите си за растежа, когато публикува новия си доклад „World Economic Outlook“ на 12 април. Финансови министри и централни банки от 188-те страни членки на МВФ ще се съберат по-късно тази седмица във Вашингтон в рамките на пролетната си среща.

„Добрите новини са, че възстановяването продължава, имаме растеж, не сме в криза“, каза Лагард, „Не толкова добрите новини са, че възстановяването остава твърде слабо, твърде крехко, а рисковете за нейната стабилност се увеличават.“

Според Лагард икономическият растеж на САЩ е без изменение отчасти заради силния долар, докато ниските инвестиции и висока безработица тежат на растежа в еврозоната. Растежът и инфлацията в Япония пък са по-слаби от очакваното.

Китайската промяна към по-устойчив икономически модел включва по-бавен ръст, смята Лагард, което се добавя към фактите, че забавянето в Русия и Бразилия е по-лошо, отколкото се очакваше, а държавите в Близкия изток са ударени лошо от срива в цената на петрола.

„Определено постигнахме голям напредък от голямата финансова криза насам“, каза Лагард. „Но поради това, че растежът е слаб твърде дълго време, твърде много хора просто не го усещат.“

Директорът на МВФ призова отново страните да използват всички три основни инструмента, с които разполагат, за да стимулират растежа – структурни реформи, фискални стимули и парична политика.

Освен това тя посочи референдума във Великобритания през юни относно оставането на страната в Европейския съюз като една от заплахите за глобалната икономика.

По нейни думи „някои доста притеснителни геополитически заплахи“ са се присъединили към негативните рискове пред перспективите.

Евентуален вот в полза на излизане от ЕС „определено е част от несигурността, която имаме в момента“, добави Лагард, като обърна внимание и на рисковете за финансовия сектор в Лондонското сити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още