IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Световната икономика е изправена пред дълъг период на нисък растеж

Условията за паричната политика във водещите икономически сили станаха асинхронни, предупреди управляващият директор на МВФ

22:15 | 14.05.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лагард:&nbsp;На редица нововъзникващи пазари надценките, свързани с риска, се увеличават, а валутните курсове спадат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лагард: На редица нововъзникващи пазари надценките, свързани с риска, се увеличават, а валутните курсове спадат. Снимка: Ройтерс

Запазва се заплахата за световната икономика от "нова  посредственост" или с другидуми от дълъг период на ниски темпове на растеж. За това предупреди днес управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин лагард, цитирана от ТАСС.

Тя изложи виждането си за състоянието на икономиката на световно равнище преди изказването на президента на Европейската централна банка Марио Драги, поканен да прочете в МВФ лекция. 

"Темповете на растеж са все по-различни, условията за  паричната политика във водещите икономически сили станаха асинхронни", допълни Лагард, уточнявайки, че в еврозоната и Япония продължава смекчаване на политиката, а САЩ и Великобритания продължават да са на "пътя към нормализиране на положението". "Доларът поскъпва, а еврото и йената отслабват", констатира шефката на МВФ.

На редица нововъзникващи пазари надценките, свързани с риска, се увеличават, а валутните курсове спадат, каза още Лагард.

На фона на "не напълно стабилния геополитически контекст перспективите изглеждат в най-добрия случай смесени, а темповете на растеж вече не веднъж разочароваха след глобалната финансова криза", заключи ръководителката на Фонда.

/БТА/ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
KПенчев
преди 8 години
Привет Атанасе,щом го казват, добре. Възможно ли е да дадеш някакво доказатество за тази все така подозрителна прогноза на Moodys?Относно твоите прогнози: колко "им даваш" ме интересува точно колкото и теб те интересува колко аз им давам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
не аз а Moody's го казват тоест аз даже и толкова не им давам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
KПенчев
преди 8 години
Атанасе, населението на еврозоната расте по официални данни на ЕЦБ. С какви аргументи ще подкрепиш смелата теза, че растежът на еврозоната ще се забави до 1% за периода 2020-2050?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
balkando
преди 8 години
Опасността от развихряне на междуособици в ЕС, САЩ и другите съюзници, причинени от спадащите възможности на корпоративните и лобистки кръгове за лесни печалби, става все по-голяма. Това предупреждава шефката на МВФ, предвид ролята на фонда в тези кръгове. Крайният резултат ще е малко изненадващ за мнозина, но не и нелогичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
От 3год. пиша ,че в една затворена система не може да има постоянен растеж и трябва радикална промяна на икономическите учения и т.н. '' Ако в условията на намаляващо население, производителността на труда не се ускорява, тогава растежът на БВП на еврозоната ще се забави до едва 1% през 2020-2050 г., смятат от Moody's.'' - http://darikfinance.bg/***/114917#comments'Все повече финансиви институции приемат с ужас тезата на Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group,който показа машинациите за скриване на реалното състояние на брутния вътрешен продукт (БВП)........Прирастът на реалния,без натрупаните заеми брутен вътрешен продукт (БВП). във водещите западни държави е отрицателен,и благодарение само на включване нарастването на дълговото бреме в сметките, те съумяват да излъжат и да прикрият тази тревожна ситуация, отсрочвайки неизбежния крах на своите икономики...'' - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.html Цифрите са малко завишени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
lilivan
преди 8 години
ами на бабката й се иска по-голяма краставица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
lilivan
преди 8 години
На тези не им ли е ясно, че човечеството не може все да е във възход икономически и по потребление, по ресурси и т.н., на което се дължи "растежа" на богатството на такива като нея?Защото, въпреки, че броят население, което може на потребява и на което очакват да расте и световната икономика (т.е "потребители") да расте експоненциално, ресурсите на планетата, а и самите възможности на икономиката (поради много причини) намаляват експоненциално...- Което означава повече гладуващи по света. ...а и по-малко богати, за което се къхари тая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
Alx
преди 8 години
Не, не световната, само тази на EU и USA ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"Запазва се заплахата за световната икономика от "нова посредственост" или с другидуми от дълъг период на ниски темпове на растеж."Е , бабке ,вие тоя растеж икономическия ,да не искате да е като растежа на краставиците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още