IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Търговският спор е заплаха за световната икономика

Наложително е търговските напрежения да бъдат решени по начин, удовлетворяващ всички, твърди директорът на МВФ

12:42 | 07.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристин Лагард по време на участието си на форум за дълга в Париж. Снимка: Ройтерс</p>

Кристин Лагард по време на участието си на форум за дълга в Париж. Снимка: Ройтерс

Продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай представлява заплаха за световната икономика, заяви във вторник управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард по време на участието си на форум за дълга в Париж.

„Днес е повече от ясно, че напрежението между САЩ и Китай е заплаха за световната икономика“, каза Лагард, добавяйки, че последните „слухове и туитове" са направили търговското споразумение между двете страни по-малко вероятно. „За нас, в МВФ, е наложително търговските напрежения да бъдат решени по начин, удовлетворяващ всички", подчерта Лагард, цитирана от Bloomberg.

„Смятахме, че тази заплаха намалява и отношенията се подобряват и се движим към споразумение“, каза Лагард в Париж. „Надяваме се, че все още е така, но днес слуховете, туитовете и коментарите не са много благоприятни".

Въпреки това китайският вицепремиер Лю Хъ, за когото се твърди, че е много близък с президента Си Дзинпин, ще бъде във Вашингтон в четвъртък и петък за новия кръг от търговските преговори, потвърди днес китайското търговско министерство, въпреки че преди дни Тръмп заяви, че планира да повиши митата на китайски стоки за 200 млрд. долара до 25% от 10% и може също да наложи мита  върху стоки за 325 млрд. долара, които понастоящем не са покрити.

Коментарите на Лагард са отражение и на изказване на френския финансов министър Бруно Льо Мер на същото събитие.

„Следим много внимателно настоящите преговори между Китай и Съединените щати и искаме те да спазват принципите на прозрачност и многостранност", посочи френският финансов министър и призова Пекин и Вашингтон да "избягват решения, които биха застрашили и биха подкопали световния растеж през следващите месеци", визирайки плановете на американския президент Доналд Тръмп да въведе в края на седмицата мита от 25% върху вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.

„Увеличаването на тарифите е винаги задънена улица и има негативни последици за целия свят, - за САЩ, за Китай, за еврозоната, за Европа и за световния растеж", посочи още Льо Мер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още