Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Лагард: Търговските рискове се превръщат в реалност

Тази крехкост и несигурността на възстановяването всъщност са потвърдени, посочва ръководителят на МВФ

Лагард: Търговските рискове се превръщат в реалност

Снимка: Ройтерс

Опасенията, че нарастващото търговско напрежение може да подкопае глобалния растеж, се превръщат в реалност, с което допринасят за забавянето в световната икономика. На това мнение е управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

„Тази крехкост, която установихме, и несигурността на възстановяването всъщност са потвърдени“, заяви Лагард в изказване пред неправителствената организация "Американски предприемачески институт" във Вашингтон, цитирана от Bloomberg. 

Още по темата

„Сега наблюдаваме това синхронизирано намаляване на скоростта на растежа“, допълни тя.

В рамките на третото си понижаване на прогнозите в рамките на шест месеца от МВФ свиха през април очакванията за световния растеж до най-ниското им ниво от финансовата криза насам, посочвайки като причина рискове като провала на търговските преговори между САЩ и Китай. Но дори и при тези условия Лагард заяви, че фондът все пак очаква глобалната икономика да нарасне с 3,3% през тази година.

В прогнозата си от април от МВФ посочиха, че очакват растежът да се ускори през втората половина на годината, но оценката се основаваше на предположението, че САЩ и Китай няма да увеличават митата помежду си.

„Преди два месеца казахме, че трябва да бъдем внимателни какво правим с този основен двигател на растежа, който е търговията, тъй като всичко, което спира растежа – като мита и немитнически бариери, всъщност ще спре растежа“, заяви тя. „За съжаление виждаме известно осъществяване на тези рискове“, допълни тя.

Разговорите между САЩ и Китай се провалиха миналия месец, след като американският президент Доналд Тръмп обвини Пекин в отказ да спазва обещанията си. Впоследствие американската администрация увеличи до 25% митата си върху китайски внос на стойност 250 млрд. долара и заплаши да въведе налози и върху други продукти за 300 млрд. долара.

Междувременно Тръмп заплаши да отвори нов фронт в глобалната си търговска си война, като въведе мита върху целия внос от Мексико, ако властите в страната не ограничат нелегалната миграция към САЩ.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 1 месец
За мен не е ясно дали търсенето на растеж /при всякакви условия/ е положително, полезно или е вредно и нежелано.
Ако под растеж и вследствие на растежа забогатяват банките и най-големите интернационални корпорации, а населението, дребния бизнес винаги са губещи?
От къде извират безкрайните милиарди давани на кредит?
Растежът застрашава ли околната среда?
Растежът за едни е загуба за други - да или не?

Още от Други
Икономическият убиец на САЩ и Китай