Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Либия - център за вербуване и транзит на джихадисти в Северна Африка

Транзитът на чуждестранни бойци през Либия не е нещо ново, започвайки още с революцията срещу режима на Муамар Кадафи

Либия - център за вербуване и транзит на джихадисти в Северна Африка

Снимка: Архив Ройтерс

Екстремистки групировки се възползваха от хаоса, който цари в Либия от падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г., за да направят от тази страна център за набиране и транзит на джихадисти в Северна Африка.

Салман Абеди, предполагаемият извършител на атентата в Манчестър в понеделник, който отне живота на 22 души и отговорност за който пое групировката "Ислямска държава", е пребивавал известно време в Либия, преди да премине към действие.

От бунта до джихадизма

Транзитът на чуждестранни бойци през Либия не е нещо ново. Той започва с началото на революцията срещу режима на Кадафи през 2011 г., припомни вчера американският мозъчен тръст Washington Institute for Near East Policy.

Десетки либийски радикални ислямисти в изгнание се връщат в страната да се бият рамо до рамо с другарите си, останали в Либия или освободени от затворите по време на бунта.

Те са снабдени с оръжия и муниции от западните страни и водят сражения с подкрепа по въздух от самолетите на НАТО.

След падането на режима на Кадафи се формираха групировки от бивши бунтовници на идеологически принцип. Някои от тях дори са финансирани от преходните власти, които им са поверени мисии по сигурността или за наблюдение на границите.

Сред тези групировки е близката до Алкайда "Ансар Ашария", която малко по малко разшири присъствието си от Бенгази до Дарна (на изток), после в Сирт и Сабрата (на запад).

Те се настаняват в казарми и военни обекти, изоставени от бившия режим в източната и южната част на страната, и ги превръщат в лагери за обучение на стотици джихадисти, желаещи да отидат в Ирак или Сирия.

Още по темата

Идеологическо и военно обучение

Новобранците получават в тези лагери идеологическо, а после и военно обучение, казват експерти.

Благодарение на "пропускливите" граници е създадена мрежа за радикализиране, обучение и изпращане в Сирия на новобранци, дошли от съседни Тунис и Египет.

Чуждестранни бойци се стичат масово в Либия и след това се присъединяват към Фронта ан-Нусра, бившия клон на Алкайда, който после си смени името, или към организацията предшественик на сегашната ИДИЛ.

След пораженията, които "Ислямска държава" понесе от международната антиджихадистка коалиция в Сирия и Ирак, някои бойци се връщат в Либия и се окопават в Дарна и Сирт, но по-късно са прогонени и от двата града.

ИДИЛ все още е активна в Либия

Дори след като изгуби бастиона си Сирт през декември 2016 г., "Ислямска държава" продължава да е активна в Либия, особено в южната и източната част на страната, а в редиците ѝ има хора от все повече и повече националности, подчертават анализатори.

Според Матия Тоалдо, експерт от Европейския съвет за международни отношения, в джихадистките среди са се завързали съюзи, например в Съвета на революционерите от Бенгази - коалиция от ислямистки милиции, в която има членове на ИДИЛ и "Ансар Ашария".

"Именно в такава среда вероятно Салман Абеди е бил радикализиран идеологически и обучен", смята той. "Въпреки че "Ислямска държава" бе почти изкоренена от Либия, е възможно той да е бил обучен (в лагери на джихадистката групировка) преди поражението ѝ в Сирт".

"Преди по-голямата част от чуждестранните бойци в Либия идваха от Алжир, Египет, Мароко, палестинските територии и Тунис", посочва Washington Institute for Near East Policy.

Когато обаче ИДИЛ стана "основен вербовчик", около 2000 джихадисти пристигнаха в Либия от Европа, Северна Америка и Азия, казва мозъчният тръст.

"Еволюцията на "Ислямска държава" в Либия от 2014 г. трябваше да убеди Запада да не подценява способността на тази групировка да извърши смъртоносни атаки в чужбина", предупреждава Washington Institute for Near East Policy.

/БТА/ 

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
35
 
1
преди 3 години
Такива статии ще зачестяват, но уви - вече е късно! Западът сам, умишлено и целенасочено създаде джихадистката чума! Остава тъпоглавите поданици на евроатлантизма да разберат защо!!! Ако не разберат, ще им го обяснят мюезите от минаретата в Европа... хихи...

Още от Други
Карлос Гон създава университетска бизнес програма в Ливан