IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либия обмисля да обезцени валутата си с над 50%

Целта е да се подкрепят държавните финанси, ударени от вътрешните конфликти и срива на цените на петрола

18:13 | 26.05.16 г.
Либия обмисля да обезцени валутата си с над 50%

Либийските власти обмислят най-голямото обезценяване на националната валута от над десетилетие в опит да подкрепят държавните финанси, ударени от вътрешните конфликти и срива на цените на петрола, съобщава Bloomberg.

Али Джихани, високопоставен представител на централната банка, съобщи за Bloomberg News, че централните банкери може да обезценят динара с над 50% до между 2,2 и 2,3 за долар. Търсят се и начини да се привлекат средства чрез продажба на местни облигации.

Според него моментът за предприемане на стъпката все още не е договорен.

През петте години хаос след отстраняването на Муамар Кадафи анализаторите смятаха централната банка на Либия за институция, която се опитва да поддържа някакво подобие на единство в страна, където конкурентни парламенти, правителства и милиции се надпреварват за петрола и властта.

Според Джихани обезценяването е било обсъждано по-рано този месец на среща в Тунис между членове на управителния съвет на централната банка, законодатели и членове на президентския съвет. Ако бъде приет, планът ще представлява първата сериозна стъпка в преструктурирането на икономиката, откакто подкрепеният от ООН министър-председател Файез ал-Саррадж пое поста през март с мисията да обедини страната и да победи радикалните групировки, сред които е и ИДИЛ.

Основната част от държавните приходи идват от продажба на петрол в щатски долари, а обезценяването означава по-високи постъпления в местна валута.

Войната, която намали рязко производството на петрол, остави страната да се бори с един от най-големите бюджетни дефицити в света. Дефицитът ще се разшири до почти 60% от БВП тази година, сочат данни на Международния валутен фонд. Между 2000 и 2012 г. растящите цени на петрола генерираха среден излишък от 13% от БВП, което помогна на автократичното правителство на Кадафи да акумулира десетки милиарди долари.

Проблемите на властите се засилват от черния пазар – по оценки 24 млрд. долара циркулират извън системата, което накара цените на стоките да се вдигнат и допълнително пресуши държавната хазна. Това води до риск и от скок на инфлацията, която според МВФ ще достигне 9,2% тази година – втората най-висока сред износителите на петрол от Близкия изток след Йемен.

Страната членка на ОПЕК обезцени валутата си през януари 2002 г. с 51%. Желанието тогава беше да се увеличи конкурентоспособността на либийските компании и да се помогне за привличането на чуждестранни инвестиции, според Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още