IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либия поиска помощ в борбата с "Ислямска държава"

Премиерът Абдула ал Тани обвини световните сили в двойни стандарти заради въздушните удари срещу радикалната ислямистка организация в Сирия и Ирак

17:29 | 14.08.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проправителствените сили в Бенгази. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Проправителствените сили в Бенгази. Снимка: Ройтерс

Либийският премиер в оставка Абдула ал Тани е поискал помощ от световната общност в борбата с терористичната групировка “Ислямска държава”, предава ТАСС, цитирана от телевизия Bulgaria on Air. Призивът Тани е направил в изявление по телевизионния канал Ал-Арабия.

„ Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) мълчи, а в Либия продължава клането на либийци от ръцете на бойци от “Ислямска държава”, коментира премиерът. Той обвини световните сили в двоен стандарт заради въздушните удари срещу радикалната ислямистка организация в Сирия и Ирак.

Ал Тани напомня, че остава без отговор и въпросът на правителството за сваляне на оръжейното ембарго.
ТАСС припомня, че през 2011 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за въвеждане на ембарго за доставка на оръжие в Либия. В края на март тази година санкциите бяха удължени за още една година.

Либийските власти нееднократно са се обръщали с молба за сваляне на ограниченията, но поради опасенията за безконтролно разпространение на оръжия в региона искането остана без уважение.

По данни на телевизия Ал-Арабия само през изминалите три дни жертви на бойците на “Ислямска държава” в либийския град Сирт са станали над 100 души. Премиерът на страната определи случилото се като „геноцид”.

От октомври миналата година крепост на “Ислямска държава” в Либия е средиземноморският град Дерна. В последно време обаче все по-често се появява информация за завладяване на нови територии от групировката, като в тях попадат Бенгази и Сирт.

Преди две дни Ал Тани подаде оставка и обеща, че в неделя ще я изпрати до Камарата на представителите в парламента.

Абдулах ал Тани оглави признатото от международната общност правителство на Либия през март миналата година, като преди това изпълняваше задълженията на министър-председател. Гражданите обаче се оплакват от неефективността на правителството му.

Страната е обзета от хаос – две правителства, бунтовници и ислямистки групировки се борят за контрол. “Ислямска държава” превзе Сирт през февруари и напредва с овладяването на нови територии, възползвайки се от вакуума в сигурността, както стана в Ирак и Сирия. През юни боеве се водеха и в източния град Дерна, където бойците от “Ислямска държава” бяха прогонени от конкурентна ислямистка групировка. Сега обаче организацията се опитва да си върне контрола над града.

ООН доведе представители на основните воюващи фракции в Либия на преговори в Женева, но дипломацията не помогна за преодоляването на различията между групите.

ООН призоваваше фракциите да се обединят още този месец и да се проведат нови избори през септември в името на стабилизирането на страната, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
оооо Guten Tag аз съм ваща леля, те тея уж аборигени ги пишат ама се сещат много бърже от къде кое идва май а ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Това е демокрацията!Свиквайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
Кадафи бил терорист а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още