IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на БРИКС се обявиха за отворена и многостранна световна търговска система

Те изразиха намерение съвместно да се противопоставят на традиционните и нетрадиционните заплахи за сигурността

22:42 | 26.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на петте страни от групата БРИКС подписаха декларация, подкрепяща отворена за всички многостранна търговска система, както е предвидено в правилата на Световната търговска организация, предаде Ройтерс.

На срещата си на върха в Йоханесбург Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (БРИКС) се зарекоха да се борят с едностранния подход в международната търговия и протекционизма на фона на митническата политика на американския президент Доналд Тръмп.

"Признаваме, че многостранната търговска система е изправена пред безпрецедентни предизвикателства. Подчертаваме важността на отворената световна икономика", гласи декларацията, подписана от лидерите на петте страни.

Те изразиха намерение съвместно да се противопоставят на традиционните и нетрадиционните заплахи за сигурността, да поддържат "честен, справедлив и равноправен международен ред въз основа на залегналите в Устава на ООН принципи" и да съдействат за създаването на "справедлива данъчна система в условията на цифрова икономика".

Групата на петте страни е единодушна, че световната организация има централна роля в международните дела, включително в борбата срещу тероризма.

В подписаната в Йоханесбург декларация се поема ангажимент за активна борба с корупцията и за отказване на убежище на уличените в това престъпление лица.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още