IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лю Хъ: В търговската война не може да има победител

Китайският вицепремиер вярва, че едностранния подход в търговията и икономиката не предлага решения на проблемите

21:30 | 27.11.18 г.
<p>
	Китайският вицепремиер Лиу Хе.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският вицепремиер Лиу Хе. Снимка: Ройтерс

В търговската война между САЩ и Китай не може да има победител, заяви китайският вицепремиер Лю Хъ по време на икономическа конференция в Хамбург, като добави, че протекционистичният и едностранен подход към търговията само би задълбочил икономическата несигурност. 

"Вярваме, че протекционистичният и едностранен подход не предлага решения на търговските проблеми. Точно обратното, само води до по-голяма икономическа несигурност в света", заяви Лю.

Според него историята на икономическото развитие е доказвала, че увеличените мита само ще доведат до икономическа рецесия и никой никога не е излязъл победител от търговска война.

По тази причина подходът ни е да търсим решение чрез преговори на проблемите, които имаме, на базата на равенството и взаимното уважение", добави той.

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин да разговарят по търговски въпроси по време на срещата на страните от Г-20 в Буенос Айрес в края на тази седмица.

В интервю за The Wall Street Journal Тръмп заяви, че е "много малко вероятно" той да приеме, каквото и да е искане да забави повишаването на митническите проценти, което е планирано да влезе в сила от 1 януари 2019 година.

Китайският износ досега не се е свил, но много икономисти очакват влиянието на търговската война със САЩ да бъде почувствано през следващата година и той ще стане допълнителен проблем за икономиката на страната.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още