IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ливан поиска 10 млрд. долара помощ за справяне със сирийската бежанска криза

Страната поиска финансов план в следващите 3 години под формата на нови инвестиции

21:52 | 19.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Ливанският премиер Саад ал-Харири поиска страната му да получи чуждестранни инвестиции в размер на 10 млрд. долара за справяне със сирийската бежанска криза, както и за възстановяване на разпадащата се инфраструктура в страната, съобщи Ройтерс.

Най-малко 1 млн. души, бягащи от разкъсваната от война съседна Сирия, са потърсили спасение на територията на Ливан от началото на конфликта през 2011 г. Това представлява над една четвърт от населението на малката страна и изправя пред сериозно изпитание обществените услуги.

„В следващите три години Ливан се нуждае от най-малко 8 -10 млрд. долара под формата на нови инвестиции“, заяви Саад ал-Харири на пресконференция в Бейрут.

Харири добави, че международните вноски не са достатъчни за големите нужди на разселените сирийци.

Той призова за финансиране на 3-годишен план, който да помогне на Ливан да издържи на наплива от бежанци, и да укрепи икономиката. 

Стълбовете на ливанската икономика - парични преводи от работещите в чужбина, туризъм и недвижими имоти - бяха засегнати от войната в Сирия.

Инфраструктурата на Ливан се нуждае от подобрение още от 15-годишната гражданска война, приключила през 1990 г. Световната банка прогнозира съотношение то дълг към брутен вътрешен продукт от 155% тази година, третото най-високо в света.

Основният приоритет в списъка на Харири е бюджет, който страната не е имала от 2005 г. насам, както и по-добра среда за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още