IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Логистичният хаос се задълбочава, заплашвайки икономическото възстановяване

Нарастването на търсенето на потребителски стоки от страна на купувачите, които остават в домовете си в условия на пандемия, нарушава нормалните търговски потоци

22:09 | 23.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Търговецът в Amazon Бърни Томпсън е преместил половината от продукцията си извън Китай, за да намали бизнес рисковете, но въпреки това не може да се спаси от логистичния хаос, който обхвана в последните дни движението на стоки по света, пише Ройтерс.

Нарастването на търсенето на потребителски стоки от страна на купувачите, които остават в домовете си в условия на пандемия, нарушава нормалните търговски потоци. 

Това блокира натоварените с контейнери кораби и камиони на различни места по света, което предизвиква закъснения в доставката на стоки по граничните пунктове и пристанищата. Операторите на контейнеровози превозват по-голямата част от потребителските стоки, а представителите на транспортния сектор и този на търговията предупреждават, че продължителните смущения могат да причинят недостиг на стоки и да усложнят глобалното икономическо възстановяване.

Томпсън, основател на базираната във Вашингтон Plugable Technologies, продава различни технологични уреди. Той диверсифицира доставките, за да намали зависимостта си от една държава по отношение на производството и да ограничи експозицията си спрямо американските мита върху китайски стоки.

Но нещата не се развиват по план и сега, подобно на много други вносители, Томпсън е загрижен относно поддръжката на достатъчно асортименти на склад.

Неговата нова фабрика в Тайланд претърпя закъснения от около четири седмици, отчасти защото корабните компании пренасочиха празните контейнери към най-важния търговски път между САЩ и Китай. Тези логистични затруднения се прехвърлиха и към останалите му пратки от Китай.

Томпсън не е единственият търговец, който страда от логистичния хаос. Американският търговец на дребно Costco Wholesale Corp и японската автомобилна компания Honda Motor Co Ltd. също се сблъскват със сериозно забавяне при доставките на стоки и части във Великобритания .

Ролф Хабен Янсен, главен изпълнителен директор на германската компания за морски транспорт Hapag-Lloyd, заяви пред инвеститорите, че „използва всеки наличен кораб“.

Последните събития около Brexit и мащабното затваряне на граници заради новия щам на коронавируса доведоха до мащабни задръствания на международните пристанища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още