IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонската и Шанхайската борса свързват платформите си за търговия с акции

За първи път чуждестранни компании могат да се листват на китайския борсов пазар

15:30 | 17.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компании, които се котират на борсата във Великобритания, могат от днес да набират средства на китайския пазар, предаде Франс прес, цитиран от БТА. Това е премиера за чуждестранни компании и добра новина за Лондон по време на Brexit.

Двете страни поставиха началото на този проект, наречен "Борсите на Лондон и Шанхай се свързват" на името на основните им финансови средища във връзка с двустранните преговори в британската столица, които отбелязват икономическия и финансов диалог между Великобритания и Китай.

Министърът на финансите на Великобритания Филип Хамънд трябва да приеме днес китайския вицепремиер Ху Чунхуа, за да обсъдят икономически, финансови и търговски въпроси, съобщи в комюнике министерството.

Програмата "Борсите на Лондон и Шанхай се свързват", която е плод на четири години работа, позволява на китайски компании да започнат да печелят на лондонския пазар и на британските фирми да привличат китайски инвеститори.

Двете фондови борси могат по този начин да увеличат значително полето си на действие и да достигнат до много повече инвеститори.

Според британското финансово министерство за първи път чуждестранни компании могат да се листват на китайския борсов пазар.

Huatai securities e първата китайска компания, която пуска акции в Лондон благодарение на тази програма. Тя стъпи на Лондонската борса днес и набра 1,5 милиарда долара.

На платформата могат да се купят акциите на общо 260 китайски компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още