IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Лукойл“: Цената на петрола може да надхвърли 100 долара за барел

Съкращенията на ОПЕК целят избягване на пазарни спекулации, заяви президентът на руската петролна компания Вагит Алекперов

12:24 | 12.03.19 г. 3
<p>
	Президентът на &quot;Лукойл&quot; Вагит Алекперов. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов. Снимка: Ройтерс

Решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници да съкратят производството си е позволило да бъдат избегнати пазарни спекулации, макар ситуацията във Венецуела и Иран да поддържа перспективата за ръст на цената на петрола до над 100 долара за барел, заяви по време на енергийна конференция в Хюстън президентът на „Лукойл“ Вагит Алекперов, цитиран от ТАСС. 

Той сподели, че ОПЕК+ се фокусира не върху цената на петрола, а върху това какви количества петрол остават, което позволява да се избегнат пазарните спекулации.

Алекперов добави, че трудно може да си представи до какво може да доведе ситуацията във Венецуела и Иран, ако цените все пак се повишат сериозно.

Според него технологичните санкции срещу руския петролен и газов сектор са довели до унищожаването на съвместен бизнес проект между „Лукойл“ и френската енергийна компания Total.

Въпросните санкции са се отразили негативно върху дейността на „Лукойл“ и целия петролен сектор в страната, отбеляза Алекперов и добави, че въпреки това е възможно компанията да се адаптира към ограниченията посредством местни технологии.

По неговите думи „Лукойл“ планира да увеличи производството си с 1-1,5% годишно през следващите 10 години.

В момента компанията е в процес на актуализиране на своята стратегия за развитие, която ще бъде представена тези есен, посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 5 години
те това е мисълта на деня.... картел да те пази от спекуланти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 5 години
те това е мисълта на деня.... картел да те пази от спекуланти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още