Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МААЕ: Глобалният капацитет на ядрена енергия може да нарасне с 82% до 2050 г.

Според най-оптимистичния сценарий на агенцията, ядрените мощности по света ще нараснат до 715 гигавата до средата на този век

МААЕ: Глобалният капацитет на ядрена енергия може да нарасне с 82% до 2050 г.

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Глобалният капацитет за ядрената енергия може да се увеличи с 82% до 715 GW до 2050 г., въпреки че при най-мрачния сценарий тя ще се свие със 7% до 392 GW, се казва в нов доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

40-то издание на Изчисления на енергетиката, електричеството и ядрената енергия за периода до 2050 г. предупреждава, че са необходими „незабавни и съгласувани действия“, за да може ядрената енергетика да достигне дял от 11% в производството на електроенергия до 2050 г. в глобален план, както се вижда в най-оптимистичния сценарий, съобщава NucNet. 

Още по темата

„Необходимо е включването на широк кръг участници, включително политиците, ядрената индустрия и международните организации, заедно с активното участие на обществеността“, се казва в доклада.

При песимистичния сценарий делът на ядрената енергия спрямо световното производство на електроенергия може да намалее до около 6% до средата на века.

„Последните годишни прогнози на МААЕ показват, че ядрената енергетика ще продължи да играе ключова роля в световния нисковъглероден енергиен микс, като глобалният ядрен капацитет за производство на електроенергия се очаква да се удвои до 2050 г. в нашия оптимистичен сценарий“, посочва генералният директор на агенцията Рафаел Мариано Гроси. „Смекчаването на изменението на климата остава ключов потенциален двигател за поддържане и разширяване на използването на ядрената енергия“, изтъква още той.

Докладът показва, че през 2019 г. САЩ водят в световното производство на електричество от ядрена енергия с 809,4 TWh, следвани от Франция (382,4 TWh), Китай (330,1 TWh), Русия (195,5 TWh) и Южна Корея (138,8 TWh).

По отношение на дела на ядрената енергия в националния енергиен микс Франция е на първо място със 70%, следвана от Украйна (55,4%), Словакия (51,9%), Унгария (48,8%) и Белгия (46,2%).

С глобален дял от над 60%, изкопаемите горива - особено въглищата - остават доминиращи източници на производство на електроенергия от 1980 г., въпреки увеличения общ дял на ядрените и възобновяемите енергийни източници през годините, изтъкват от МААЕ.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
0
 
7
преди 1 месец
С 820% трябва да нарастне, за да предотврати енергийната катастрофа.
2
 
1
 
6
Dr. Vatnikov до: markov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Само не вярвай на учителката си по български, че те е научила да пишеш правилно, мани другото...
1
 
5
 
5
преди 1 месец
Аз тъкмо да повярвам на платените сороспии че ядрената енергия била безпереспективна и то ко стана ? Пак греда другари ***....
3
 
1
 
4
zelka007 до: дядя Вова
преди 1 месец
речи нещо за извънземните ... там си по-силен ... знам че си фен , spacex вече строят starship дето ще лети в космосът , а другият месец евентуално ще тестват прототип на 20км височина ...
3
 
2
 
3
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ала бала, дрън дрън и накрая...270 лева минимална заплата...
А в България прагът за бедност 370 лева.

Иначе големци, пхаа ааахаааа :))))

Още от Други
Кадър на деня за 27 октомври