IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МААЕ сигнализира за ново нарушение на ядрената сделка от Иран

Техеран възстановява част от материала от унищожени горивни плочи с уран, обогатен до 20% чистота, което се отразява на запасите на страната

09:40 | 10.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Международната агенция за атомна енергия сигнализира за ново нарушение от страна на Иран на ядрената сделка със световните сили, предава Ройтерс, като цитира доклад на агенцията, с който разполага.

Агенцията по принцип избягва публичните изявления за нарушения на споразумението. Такива ad hoc доклади обаче тя пише само за държави, които участват в сделката, в случай на нарушения.

Този път става въпрос за запасите от обогатен уран в Иран, което е изключително чувствителен въпрос, тъй като този запас може да бъде обогатен допълнително до ниво, подходящо за производство на ядрено оръжие. Техеран отрича да цели разработка на ядрено оръжие и твърди, че ядрената му програма е за мирни цели.

След постигането на сделката през 2015 г. страните по нея определиха какво трябва да се брои за запаси. Те не включват унищожените горивни плочи с уран, обогатен до 20% чистота, считани за „невъзстановими“. В новия доклад обаче се казва, че Иран е възстановил част от този материал.

„На 7 април 2021 г. Агенцията провери в завода за производство на горивни плочи в Есфахан, че Иран е разтворил шест необработени плочи за скрап за TRR (Техерански изследователски реактор), съдържащи 0,43 кг уран, обогатен до 20% U-235“, посочва се в доклада.

„Разтвор на уранил нитрат беше извлечен и превърнат в амониев уранил карбонат“, допълва се в документа, като се посочва още, че Иран се стреми да обработи това допълнително, за да произведе молибден, който има много цивилни приложения, включително в медицината.

Макар количеството на извлечения обогатен уран да е малко, то представлява ново нарушение на сделката в деликатен момент, тъй като Техеран и САЩ водят косвени разговори във Виена за това как биха могли да се върнат изцяло към договорките.

След разговори между останалите страни по сделката, приключени в петък, френското външно министерство заяви, че „положителната“ първа седмица на преговорите не трябва да бъде подкопавана от нови ирански провокации.

Междувременно става ясно, че американските и иранските служители поддържат твърди позиции за това как двете страни да се върнат към споразумението и не успяват да постигнат сближаване, допълва Ройтерс.

САЩ казват, че са готови да отменят санкции, които са в противоречие със сделката. Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ коментира пред репортери, че Вашингтон забелязва някои признаци на сериозност на Иран за връщането към ядрения пакт, но по думите му те „със сигурност не са достатъчни“.

Сформирани са и две работни групи на експертно ниво, чиято работа е да изготвят списъци със санкции, които САЩ могат да отменят, и на ядрените ограничения, които Иран ще приложи.

Иранското външно министерство коментира в изявление, че дипломатите ще се срещнат отново в сряда във Виена. Очаква се разговорите да се проточат със седмици. Някои дипломати се надяват, че споразумението може да бъде постигнато преди президентските избори на 18 юни в Иран или в противен случай преговорите рискуват да бъдат изместени към края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още