IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Икономическото възстановяване ще изведе вредните емисии до нови рекорди

Пълното и навременно изпълнение на обявените до момента мерки за икономическо възстановяване ще увеличат емисиите на CO2 до рекордни нива през 2023 г.

14:25 | 20.07.21 г.
<p>
	Снимка:&nbsp;Bartek Sadowski/Bloomberg</p>

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Световното възстановяване от пандемията от COVID-19 ще стимулира емисиите на парникови газове до рекордни стойности, се казва в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) в Париж, публикуван във вторник и цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

„Смятаме, че пълното и навременно изпълнение на обявените до момента мерки за икономическо възстановяване би довело до емисии на CO2, които ще се покачат до рекордни нива през 2023 г., като продължават да се увеличават и след това“, се казва в съобщението.

Плановете за инвестиции в чиста енергия, разпределени от правителствата по целия свят през второто тримесечие, възлизат на 380 милиарда щатски долара, което съставлява едва 2% от общите им стимулиращи средства в отговор на пандемията, съобщи МАЕ.

Енергийната организация заяви, че нивото представлява около една трета от това, което е предвидила, за да може светът да достигне нетни нулеви емисии до средата на века.

„Сумите пари, както публични, така и частни, които се мобилизират в световен мащаб чрез планове за възстановяване, са доста по-малко от необходимото за постигане на международните климатични цели", посочва ръководителят на МАЕ Фатих Бирол.

„Държавите трябва да направят повече чрез инвестиции и внедряване на чиста енергия до много по-големи ниваслед периода на възстановяване, за да изместят света към път към нетни нулеви емисии до 2050 г., който е тесен, но все пак постижим - ако действаме сега", добави той.

МАЕ публикува своите най-ясни досега констатации относно климата в доклад от май, в който се казва, че светът не трябва да инвестира в нови проекти за изкопаеми горива, ако се надява да достигне нетна нула до 2050 г.

Очаква се емисиите да бъдат с 3,5 милиарда тона по-високи от прага, необходим за постигането на тази цел, заяви агенцията във вторник.

Две трети от 380-те милиарда долара, предназначени за чиста енергия, ще бъдат изразходвани до 2023 г., а почти всички останали ще бъдат използвани до 2030 г., което означава бърз спад в течение на десетилетието, като разходите през 2030 г. ще намалят до по-малко от една двадесета част от сумата през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още