Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МАЕ: Инвестициите в енергийния сектор достигат 1,85 трлн. долара през 2018 г.

Агенцията очаква разходите за петрол и газ през 2019 г. да се увеличат до 505 млрд. долара

МАЕ: Инвестициите в енергийния сектор достигат 1,85 трлн. долара през 2018 г.

Снимка: Ройтерс

Световните инвестиции в енергийния сектор са останали стабилни на ниво 1,85 трилиона долара през 2018 г. след три години на спад, отчита Международната агенция за енергия (МАЕ), цитирана от Ройтерс.

Забавянето на енергийната ефективност и разходите за възобновяеми източници са компенсирани от увеличаването на инвестициите в петрол, газ и въглища. 

Още по темата

Разходите в секторите на петрола и газа през 2018 г. са нараснали с близо 4 процента на годишна основа до 477 млрд. долара заради поскъпването на петрола и преминаването към шистов газ и проекти с по-кратък период на строителство. Това се посочва в доклада на МАЕ за световните енергийни инвестиции през 2019 г.

Агенцията очаква разходите за петрол и газ през 2019 г. да се увеличат до 505 млрд. долара.

Инвестициите в доставките на въглища са нараснали с 2% до 80 млрд. долара, което е първото увеличение от 2012 г. По-голямата част от сумата е била изхарчена по-скоро за поддръжка на производствените нива, отколкото за нови мини, се посочва в доклада на МАЕ.

В глобалния сектор за производство на електроенергия капиталовложенията са спаднали с 1 процент до около 775 млрд. долара, но той си остава най-големият сектор за инвестиции заради нарасналото търсене на електричество.

Инвестициите в енергийната ефективност са били стабилни, но разходите за възобновяеми източници са намалели с 1% до малко над 300 млрд. долара.

Докладът посочва, че се наблюдават малко сигнали за значително преразпределение на капитали към нисковъглеродната енергия, необходима, за да се постигнат целите за контрол на глобалното затопляне.

"Инвестициите в енергия сега са изправени пред безпрецедентна несигурност, с промени на пазарите, в политиката и технологиите, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

"Изводът е, че светът не инвестира достатъчно в традиционни елементи от веригата за доставки (на енергия - бел. ред.), за да запази днешните модели на потребление, нито пък инвестира достатъчно в технологии за по-чиста енергия, за да промени курса", посочи той.

Инвестициите в нисковъглеродна енергия са били относително стабилни, на ниво около 620 милиарда долара миналата година. Растежът обаче е в застой след 3-процентното увеличение през 2016 г.

Делът на нисковъглеродната енергия в общите инвестиции за енергия е близо 35%, а трябва да нарасне до 65 на сто до 2030 г., според МАЕ.

Китай е останал най-големият пазар за инвестиции в енергия през 2018 г. с около 375 млрд. долара. Преднината пред САЩ обаче е намаляла, тъй като разходите на Вашингтон са за около 350 млрд. долара. Инвестициите в енергия в ЕС са били малко над 200 млрд. долара.

/БТА/

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Доклад на ООН твърди, че саудитският принц е замесен в убийството на Джамал Кашоги