IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Изпълнението на сделката на ОПЕК е на най-ниските си нива от шест месеца

Някои страни членки на картела произвеждат повече петрол от договорените квоти

14:25 | 13.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изпълнението на сделката за намаляване на добива от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) през юни е достигнало най-ниските си нива от шест месеца, след като няколко страни членки са добили повече петрол от договореното. По този начин се забавя ребалансирането на пазара, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ) в четвъртък, цитирана от Ройтерс.

Изпълнението на сделката от ОПЕК се е сринало до 78% миналия месец от 95% през май, след като по-голямото от разрешеното производство от Алжир, Еквадор, Габон, Ирак, ОАЕ и Венецуела е засенчило силното изпълнение от Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и Ангола.

„Всеки месец нещо сякаш се случва, което да засили съмненията за темпа на процеса на ребалансиране. Този месец има два неща: драматично възстановяване на производството на петрол от Либия и Нигерия и по-нисък темп на изпълнение от страна на ОПЕК на собственото си споразумение за добива“, каза базираната в Париж МАЕ.

ОПЕК и няколко страни извън картела, включително Русия, договориха намаляване на добива до около 1,8 млн. барела на ден до края на март 2018 г., за да облекчат глобалното презасищане, предизвикано от производството в САЩ.

Либия и Нигерия бяха изключени от сделката заради годините сътресения, които рязко орязаха добива им. Двете страни са успели да увеличат общото си производство с над 700 хил. барела на ден през последните месеци, заяви МАЕ.

„За няколкото страни от ОПЕК, които се съгласиха да понижат добива с 1,2 млн. барела на ден, да виждат как почти 2/3 от намаления им добив е заместен [от друг] сигурно е много разочароващо, особено след като пактът им досега се спазваше добре по исторически стандарти“, казва МАЕ.

Сделката стабилизира петрола на цена от около 45-50 долара за барел, но цените се оказаха под нов натиск през последните седмици заради по-високия добив в САЩ и липсата на особени доказателства, че глобалните резерви са намалели спрямо рекордните им нива от над 3 млрд. барела.

МАЕ, която съветва индустриалните страни по енергийната им политика, заяви, че силният растеж на търсенето през втората половина на 2017 и 2018 г. въпреки всичко би трябвало да ускори ребалансирането на пазара.

Прогнозите на организацията сочат, че суровият петрол от ОПЕК ще нарасне стабилно до края на 2017 г. и ще достигне 33,6 млн. барела на ден през четвъртото тримесечие – с 1 млн. барела на ден повече от добива на ОПЕК през юни.

В случай че има силно изпълнение на сделката на ОПЕК, това ще наложи сериозен спад на резервите, дори ако Либия и Нигерия продължат да се възстановяват“, казва МАЕ.

Резервите в индустриалните страни през май са били 266 млн. барела над 5-годишните средни нива спрямо 300 млн. барела през април. Предварителните данни показват допълнително скромно понижение на резервите и през юни.

Агенцията заяви още, че макар производителите извън ОПЕК, като САЩ, Канада и Бразилия, да се връщат стабилно към растеж, скорошният спад на цените на петрола може да принудят някои от американските производители да направят преоценка на перспективите си.

Финансовите данни предполагат, че макар че производството може би процъфтява, при печалбата това не е така. Медиите наскоро цитираха мениджърите на водеща компания, които казват, че цените на петрола трябва да бъдат около 50 долара за барел, за да поддържат производствен растеж“, допълва МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още