Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МАЕ очаква скоростен растеж на възобновяемата енергия

Но дори и той няма да е достатъчен за постигането на въглеродна неутралност до 2050 г.

МАЕ очаква скоростен растеж на възобновяемата енергия

Снимка: Архив Ройтерс

Международната агенция за енергетика (МАЕ) очаква експанзия на възобновяемите енергийни мощности до 2026 година. Според анализите на организацията капацитетът ще се увеличи с 60% до 4800 гигавата, тоест колкото е в момента капацитетът на въглищните и ядрените централи по света, взети заедно.

Но експертите смятат, че и това няма да е достатъчно, за да бъде постигната въглеродната неутралност до средата на столетието.

Още по темата

Растежът ще се ускори с 50% в периода 2021 - 2026 година спрямо 2015 - 2020 година, подкрепен от националните стимули и амбициите, заявени по време на конференцията в Глазгоу. За да може да бъде ограничено глобалното затопляне до не повече от 1,5°С спрямо прединдустриалните нива ръстът трябва да бъде двоен, което означава експанзия не само при соларните и вятърните централи, но и при биогоривата, както и при екологичното отопление.

Очакванията са за увеличаване на възобновяемата енергия във всички региони по света, като лидер по добавен капацитет ще бъде Китай. Очакванията са към 2026 г. възобновяемите енергийни мощности в страната да достигнат 1200 гигавата, или с четири години по-рано спрямо първоначалните планове. Това дава надежда, че Пекин ще може да ограничи въглеродните емисии по-рано от очакваното.

Ускорено изграждане на нови инсталации се очаква още в Индия, Европа и САЩ.

Към 2026 г. на възобновяемите енергийни източници ще се дължи 95% от ръста на енергийните мощности като цяло. Особено активно ще се развиват соларните технологии, е видно още от доклада на МАЕ.

През 2021 г. новоинсталираните възобновяеми централи ще са с рекордна мощност от 290 гигавата, отбелязва изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол в прессъобщение на сайта на организацията.

Експанзията на възобновяемата енергия ще бъде факт въпреки високите цени на суровините и транспортните разходи.

Ако обаче цените на суровините останат високи до края на 2022 година, разходите за изграждането на офшорните вятърни паркове ще се върнат на нивото от 2015 година, а цената на соларните панели ще спре тенденцията към спад от последните три години.

Правителствата също могат да дадат допълнителни стимули на сектора, чрез премахване на административни трудности, като например разрешителни за изграждане или за включване в мрежата. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 1 месец
според форумните енергетици-газовици , това не е вярно ... ще се строят ядрени рекатори и газови централи на поразия , един до друг , даже едни върху други , щото тва с измислените електрички е глуха улица без ядрени мощности през 100км ... :))) ... само не могат да обяснят смислено , защо цената на едро на токът в дания е два пъти и половина по-ниска от ядрена франция ...

Още от Други
Рискът от повишения на лихвите отблъсква инвеститорите от технологичните акции