Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МАЕ: Ръстът на възобновяемата енергия се намира в застой

Повишаването на количеството въглеродни емисии и силният добив на изкопаеми горива притиска развитието на чистата енергия

МАЕ: Ръстът на възобновяемата енергия се намира в застой

Снимка: Ройтерс

Разширяването на обхвата на възобновяемата енергия спря през 2018 г., което предизвика тревога около скоростта при прехода към по-чиста енергия, пише Ник Кънингам за Oilprice.

През 2018 г. общото количество електроенергия от възобновяеми източници, което е добавено, възлиза на 180 гигавата, толкова, колкото е и година по-рано. 

Още по темата

Това е първият случай от 2001 г. насам, когато капацитетът не се увеличава на годишна база, посочват от Международната агенция за енергия (МАЕ).

Добавените през 2018 г. 180 гигавата чиста енергия са внушително количество, но все още не е достатъчно за постигане на целите за мащабен преход на енергетиката към лишена от въглероден диоксид енергия.

Развитието на индустрията на възобновяемата енергия напредва едва на 60% от необходимите стойности всяка година. Според МАЕ в световен мащаб трябва да бъдат добавени още 300 гигавата енергия от ВЕИ всяка година до края на следващото десетилетие, за да се постигнат заложените цели от Парижкото споразумение за климатичните промени.

Още по-лошо е, че през 2018 г. количеството емисии на въглероден диоксид се покачват с 1,7 на сто, поставяйки нов отрицателен рекорд от 33 гигатона (1 гигатон =1 млрд. тона).

Възобновяемата енергия трябва да продължи да се развива, но с това е необходимо да се ограничи производството на петрол и природен газ, пише Кънингам.

„Светът не може да си позволи да натиска „пауза“ върху развитието на ВЕИ и правителствата трябва да действат бързо, за да коригират тази ситуация и да позволят по-бърз поток от нови проекти“, посоча изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Според него благодарение на бързо намаляващите разходи при производството конкурентоспособността на ВЕИ вече няма толкова тясна връзка с финансовите стимули.

„Това, от което те се нуждаем, са стабилни политики, подкрепяни от дългосрочна визия, но също така и от фокус върху интегрирането на ВЕИ в енергийните системи по икономически ефективен и оптимален начин”, добавя Бирол.

За последните четири години растежът на вятърната енергия се е забавил, но разликата е компенсирана от по-бързия ръст на слънчевата енергия.

Разликата през 2018 г. беше, че растежът на слънчевата енергия спира. Причината за това е в Китай, където правителството намали стимулите за този тип енергия, за да редуцира разходите, съобщи МАЕ.

Все пак Китай добави 44 гигавата слънчева енергия през миналата година, повече от всяка друга страна за периода. Въпреки това количествата са значително по-малко в сравнение с 2017 г., когато азиатската страна регистрира 53 гигавата инсталирана възобновяема енергия.

Разходите продължават да падат, което превръща ВЕИ в най-евтиния вариант на много пазари, което трябва да осигури силен растеж напред.

В САЩ вятърната и слънчевата енергия са по-евтини от съществуващите въглищни централи в повечето щати. В действителност през април възобновяемата енергия за първи път надмина въглищата по отношение на производството на електроенергия, като делът ѝ достигна 24% от общия енергиен микс, докато този на въглищата се сви до 20%.

Въпреки инерцията обаче преходът не е достатъчно бърз. Нов доклад на ООН сочи, че светът е изправен пред масово понижение на биологичното разнообразие, като един милион растителни и животински видове са застрашени от изчезване.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
0
 
7
Sokratus до: Императорът
преди 2 месеца
Специално за председателят на клуб "Земята е плоска":
Петата икономика в света - Калифорнийската, всеки ден генерира около 50% от електричеството си от слънце, вятър и вода!
1
 
2
 
6
преди 2 месеца
По време на Полярния Вортекс през тази зима, който смъкна температурите в северните Щати под -40 градуса, ВСИЧКИ ВЕИ-та замръзнаха и СПРЯХА ! Дори газовите централи спряха. Единствено въглищните централи си бичеха на макс, все едно е лято. Това е може би една от причините за отдръпването на инвеститорите - очевидната ненадеждност на перките и панелите, които на всичкото отгоре се оказаха с доста по-къс срок на експлоатация от прокламирания. Единственото универсално решение - хем чисто, хем евтино, хем надеждно при всякакви екстремни ситуации, хем мобилно, се казва ВОДОРОД.
2
 
6
 
5
Стоян Петров до: Императорът
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не че се заяждам, ама може ли да демонстрираш това с духането на перките?
4
 
7
 
4
zelka007 до: Императорът
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
добър както винаги :))) ... импе , това за което говориш се нарича capacity factor и означава съотношението на годишното производство на електроенергия на генератора към мощността, която би могъл да произведе, ако работи на 100% номинален капацитет 24/7... вдяваш ли ? или за да придобиеш представа , ядрените централи работят на 92% , въглищните и газовите на около 55% , водните е според зависи но около 35-40% . има и изключения от средните стойности , не ми се влиза в детайли да го коментираме , щото не си много в час по тази тема . а вятърните турбини производство около 2004-2011 са на около 32% , произведените след 2014 скачат на 42% , в момента тези които се констриурат и инсталират могат при определени условия да стигнат и надминат 50% . освен това тече подмяна на поколенията вятърни турбини в световен мащаб , сиреч (по бащицата :))) ) , на едни и същи вятърни полета се инсталират нови и модерни турбини , демек увеличават капацитета без да добавят нови номинални мощности . подменят остриета , и пак могат да увеличат капацитета без да променят номиналната мощност ...

тъй че същото важи и за газовите генератори на комбиниран цикъл , инсталират 200МВт да се чете 110 :))) ...
4
 
4
 
3
преди 2 месеца
Инвестор, защо не напишете нещо за термоядрената енергия? Вече съществуват работещи прототипи на термоядрени реактори (които все още харчат повече отколкото произвеждат), но очакванията са в началото на следващото десетилетие да се появят първите комерсиални реактори. Тъй като това е неизчерпаема енергия, която по никакъв начин не замърсява природата, дори и 5% възвръщаемост може да бъде рентабилна.

Още от Други
С една средна заплата в България могат да се купят 454 л бензин