IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Скъпата енергия се завръща

Според организацията поскъпването на основните енергийни ресурси ще повлияе негативно на ръста на световната икономика

14:54 | 12.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международната агенция по енергетика (MAE) е притеснена от драматичното покачване на цените на енергията, съобщава CNBC, позовавайки се на нейния месечен доклад.

Напоследък се наблюдава поскъпване на всички основни енергийни ресурси като петрол, природен газ и въглища.

„Нашите изводи са, че скъпата енергия се завръща и това застрашава глобалния икономически ръст“, заяви IEA. 

Цените на петрола са се повишили с повече от 25% през настоящата година, карайки някои инвеститори да спекулират с възможността тя да достигне трицифрено число преди началото на 2019 г.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно обвини Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за повишените цени на бензина, което оказва влияние и върху американските потребители точно на прага на средносрочните избори през ноември.

В резултат на растящите цени на енергията МАЕ прогнозира спад в търсенето на петрола през следващите две години. Агенцията очаква ръстът на търсенето да се забави със 110 хил. барела до 1,3 млн. барела барела дневно до края на годината.

Международният бенчмарк Брент се търгуваше на ниво от около 81,29 долара за барел в началото на деня, отчитайки ръст от 1,2 на сто, докато фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate се закрепиха при 71,73 долара за барел.

Във вторник Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че нивата на глобалния дълг са достигнали рекордните 182 трлн. долара през 2017 г., нараствайки с 50% за едно десетилетие. Фондът представи шестмесечния си фискален доклад с нова база данни, която показва значително нетно състояние, натрупано в 31 страни, които формират 61% от глобалното икономическо производство.

Активите в тези страни са на стойност около 101 трлн. долара, или два пъти над техния БВП, като малко над половината са активи на публични дружества, а малко под половината – активи в природни ресурси, например петрол или минерални богатства.

В допълнение към данните от МАЕ и МВФ ОПЕК също намали прогнозите си за ръст в търсенето на петрол. Доминантният картел, основан през 1960 г. в Багдад, се присъедини към организациите, цитирайки пречките, пред които е изправена световната икономика през следващата година. ОПЕК изтъкна потенциалния търговски упадък заради търговската война между САЩ и Китай и волатилните развиващи се пазари.

Докладът на МАЕ бе публикуван малко преди САЩ да наложат санкции срещу Иран, обвързани с производството на петрол на страната от Близкия изток.

Организацията предупреждава, че неотдавнашното увеличение на производството на петрол идва за сметка на капацитета от резерви, който вече е достигнал своя предел от 2% от глобалното търсене с вероятност за престоящи редукции.

„Това положение ще бъде придружено от по-високите цени, които ще окажат своето негативно влияние върху ръста на световната икономика“, смятат от МАЕ.

По-рано тази година ОПЕК се съгласи да увеличи производството на петрол, за да стабилизира пазарите и да компенсира загубите при основните доставчици Иран и Венецуела.

Техеран може да изгуби повечето си пазари за износ на енергия, тъй като администрацията на президента Тръмп наложи санкции срещу Иран, които ще влязат в сила на 4 ноември, два дни преди средносрочните избори в САЩ.

Някои енергийни анализатори очакват около 500 хил .барела на ден да изчезнат от глобалната продукция заради въпросните санкции, които ще ударят петролното производство на Иран.

Вашингтон продължава да оказва натиск и върху основните купувачи на иранския петрол, принуждавайки ги да се оттеглят от споразуменията си с ислямската република.

„Глобалното търсене и предлагане на петрол в момента са близо до нови, значителни върхове при 100 млн. барела на ден и не показват признаци, че ще спрат да нарастват“, смятат от МАЕ.

Според организацията водещите производители и компании в тези процеси остават изключително силни, като основен фактор за това продължава да бъде нефтохимическата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още