IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Търсенето на петрол ще продължава да се увеличава до 2040 г.

Според агенцията сегашните усилия в борба с климатичните промени не са достатъчно мощни

11:15 | 16.11.16 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Световната зависимост от изкопаеми горива далеч не е приключила въпреки инвестициите във възобновяеми източници и международните сделки за борба с климатичните промени, твърди Международната агенция по енергетика (МАЕ) в публикувания в сряда нов доклад, цитиран от CNBC.

Макар че се очаква международните споразумения да намалят свързаните с енергията въглеродни емисии от средно 650 млн. тона годишно от 2000 г. насам до около 150 млн. тона годишно през 2040 г., според МАЕ сегашните усилия не са достатъчно мощни.

„Макар че това намаляване е значително постижение, то никак не е достатъчно, за да се избегнат най-лошите последици от климатичните промени, тъй като то ще ограничи повишаването на средните глобални температури само до 2,7 градуса по Целзий до 2100 г.“, казва МАЕ в новия си глобален енергиен доклад.

Споразумението от Париж – първата климатична сделка, подкрепена от Китай и САЩ, влезе в сила през миналата седмица и цели да ограничи повишението на глобалните температури до под 2 градуса по Целзий. Според МАЕ целта е „огромна стъпка напред“, но политиците трябва да ускорят прилагането на нисковъглеродни технологии и енергийна ефективност във всички сектори. Накрая „държавните политики ще определят накъде се насочваме оттук нататък“, каза Фатих Бирол, главен изпълнителен директор на МАЕ, в изявление.

Има опасения, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще се откаже от ангажимента на предишната администрация към споразумението от Париж.

Епохата на изкопаемите горива е далеч от приключване и подчертава предизвикателството от постигане на по-амбициозни климатични цели

Въпреки международните сделки, продължителните инвестиции във възобновяеми източници и забавянето на цените на петрола, изкопаемите горива остават най-използваният енергиен източник на планетата.

„Подробен анализ на обещанията, направени по Парижкото споразумение за климатичните промени, открива, че епохата на изкопаемите горива е далеч от приключване и подчертава предизвикателството от постигане на по-амбициозни климатични цели“, казва МАЕ.

Агенцията очаква търсенето на петрол да се увеличава до 2040 г. предвид липсата на инвестиции в алтернативни сектори. Тя добавя обаче, че в дългосрочен план от съществено значение са повече инвестиции в петрол и газ, за да се гарантира, че се отговаря на енергийното търсене по света – нещо, което сегашните ниски цени на петрола подкопават.

„Традиционните опасения, свързани с предлагането на петрол и газ, остават налице – а са и подсилени от рекордния спад на инвестиционните нива. Докладът показва, че още една година на слаби инвестиции в изследвания и производство през 2017 г. ще създаде значителен риск за недостиг на ново конвенционално предлагане до няколко години“, каза МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
За не мърдането от храната си прав, защото в момента си правя едни мариновани печурки и цялата процедура изисква известна последователност и внимание. А между ИТ и търговското салдо наистина няма нищо общо. Просто предположих, че си достатъчно грамотен, след като си ИТ специалист да напишеш в Google българия външнотърговско салдо и там ще намериш точно тези числа. Има ги публикувани на стотици места и се различават много малко. Има и публикувани много подробности като салдото ни с Нигерия и Буркина Фасо, но нали не се надяваш да коментирам всичко едно по едно. Ще ми отнеме ужасно много време и безсмислен труд. Образовай се самостоятелно и не ме карай аз да го правя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
само обясни кво започна :) и от къде са тези цифрии друг път ще те питам кво е общото между ИТ и търговско салдо :) за сега да не мърдаме от храната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Да започвам ли? България. Търговско салдо за 2016Общо: - 2 милиарда 947,8 милионаСпрямо ЕС: - 1 милиард 571,8 милионаОттук нататък можеш да продължиш и сам. Нали си специалист по IT
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
И не ме карай да ровя в статистиката, че там резултатите са оглушителни.-----Моля покажи статистика ... и ни докажи че отново НЕ си прав :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
... и не знам защо преди да пишеш нещо не го провериш----------------------------Мислиш ли, че не съм го проверявал стотици пъти? Но даже и да не си говорим за "големите търговски вериги" дори на сергиите на пазарите 90 % от зеленчуците са вносни. Можем да го проверим и заедно някой ден, ако имаш желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Ironhorse
преди 7 години
Маркоци,чете ли съседната статия, в която Либия е започнала да повишава добива от 600 хил. барела дневно и иска до края на годината да го повиши на 800 хил, а в началото на 2017 иска да достигне 1,2 млн. барела ?Русия няма да се обеси, а ще се разпадне, но виж Путин може да се обеси или да го обесят.Каквото и да си говорим, с петролната ера се приключва, НО петролът няма да свърши, нищо ще спре да се използва, но главно не за гориво.Много ми хареса един лаф:На нов шеф и на малко прасе не се радвай, защото не знаеш како ще стане.Този Тръмп е пълен артист, и ако е от нивото на Рейгън (също холивудски артист), майка и жална на Русия.Но ако е шут и гамен като клакьорите за Брекзит (които се разбягаха след резултата) жална и майка на Европа.Въобще положението е :Грамофон свири, майка плачеДа видим, коя майка ще да е ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
fairfax
преди 7 години
"А че България внася повече храни, отколкото изнася е напълно неоспорим факт и това е така от десетилетия"Въобще не е неоспорим факт и не знам защо преди да пишеш нещо не го провериш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
markoci
преди 7 години
ЪЪЪ ааааааа.Нъл щеше да спада потреблението , щот таковата ел.коли и безплатен ток от ВЕИ-тата.Сега що обърнахте палачинката ......Пута докато ви четеше почти си беше сложил бесилото , и сега ша трябва да го маха .....пак излезе че Рашата не е фалирала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
Ironhorse
преди 7 години
Не, нобелчо, не, не си прав !!!България се самоизхранва и то много отдавна.Ето ти статистика:http://***.nsi.bg/bg/content/7512/%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8FПоложително търговско салдо за 2014 и 2015 е около 1 млрд. лева, т.е. изнесли сме повече отколкото сме внесли.При любимата ти русия хранителният баланс е ОТРИЦАТЕЛЕН.Но там, в русия, все още цялата земя е държавна и се пазят от частници и затова си гладува мужика.То там я докараха, че Кирай наема милиони декари земя, вкарва си работници, семена, препарати и техника, като част от реколтата остава като рента и малко долари, не рубли, а долари.Не е хубаво да плющиш мнение, без да си прочел, ако искаш да водим съдържателен разговор, де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Като изнася що мааме турски или холандски домати бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още