IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малайзия с планове за сваляне на Malaysia Airlines от борсата

Това ще бъде една от стъпките за преструктуриране на авиопревозвача

11:01 | 08.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Ще бъдат преструктурирани оперативната дейност, бизнес моделът, финансите, човешките ресурси и регулаторната среда, в която оперира авиокомпанията.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Ще бъдат преструктурирани оперативната дейност, бизнес моделът, финансите, човешките ресурси и регулаторната среда, в която оперира авиокомпанията. Снимка: Ройтерс

Държавната инвестиционна компания на Малайзия възнамерява да свали Malaysia Airlines от борсата. Това ще бъде първата стъпка по преструктурирането на авиопревозвача, който губи значителни средства заради казусите с двата нейни самолета, възникнали през тази година, пише Wall Street Journal.

Khazanah Nasional Bhd., която притежава 69,4% от акциите на авиокомпанията, съобщава, че почти е готова с финалния план за преструктурирането на Malaysia Airlines. Повече подробности обаче ще бъдат оповестени до края на август.

Към предложенията за преобразуване на Malaysian Airline System Bhd. спадат делистването й „на по-късен етап“ и извършване на промени в борда на директорите, разкрива пред изданието лице, запознато с плановете. Освен това не се обмисляло привличането на стратегически партньор, споделя още анонимният източник.

Khazanah Nasional възнамерява да предложи на миноритарните акционери на Malaysian Airline System 1,38 млрд. малайзийски рингита (429,9 млн. долара), за да бъде делистнат превозвачът от основната фондова борса в страната Bursa Malaysia.

Офертата, еквивалентна на 0,27 рингита на акция, представлява надбавка от 12,5% над цената на затваряне в четвъртък и точно преди акциите да бъдат спрени от търговия заради съобщението.

От ръководството на Malaysia Airlines поемат ангажимент да обмислят предложението и да отговорят на по-късен етап, но без да усложняват процедурата.

Ще бъдат преструктурирани оперативната дейност, бизнес моделът, финансите, човешките ресурси и регулаторната среда, в която оперира авиокомпанията, гласи съобщението на Khazanah.

Анализаторът в Maybank Investment Bank Мохшин Азиз коментира пред WSJ, че за миноритарните акционери офертата е „доходоносна и справедлива“. Той съветва притежателите на акции да приемат предложението за изкупуване на книжата им. Според него този ход е позитивен за развитието на компанията.

През последните три години Malaysia Airlines работи на загуба – дори и преди изчезването на  Flight 370 през март и инцидента с Flight 17 над Украйна през юли. Двете злополуки отнеха живота на над 500 души.

През последните години авиокомпанията опитваше да запълни местата на борда на самолетите си, предлагайки атрактивни намаления, като дори доста често цените са по-ниски от тези на бюджетните авиопревозвачи. Този подход обаче идва за сметка на печалбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още