IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките страни ще наложат вето на проектоспоразумението за климата в Катовице

Директорът на "Грийнпийс" обвини американската делегация, че "препречва пътя към съгласие", докато останалият свят полага усилия в борбата със затоплянето

20:30 | 14.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Група от малки предимно островни страни, които са особено уязвими от глобалното затопляне, заплашват да блокират постигането на споразумение на конференцията на ООН по климатичните промени в полския град Катовице, ако техните искания не бъдат приети. 

Бившият президент на Малдивите Мохамед Нашид каза пред журналисти днес, че проектоспоразумението, което се обсъжда в Катовице, не отразява заплахите от заливането на техните територии заради повишаването на нивото на световния океан в резултат на глобалното затопляне.

"Не ни харесва как вървят разговорите", каза Нашид, отбелязвайки липсата на ясен ангажимент да се преследва целта - глобалното затопляне да се ограничи до 1,5 градуса по Целзий.

Той предупреди, че Съюзът на малките островни държави, който той представлява, "следователно ще се опълчи срещу унищожението и ако е необходимо ще се разбунтува срещу преговорите". А после добави, че "ние няма да напуснем (конференцията), а ще наложим вето".

Изпълнителният директор на международната природозащитна организация "Грийнпийс" обвини американската делегация на преговорите за климата под егидата на ООН, че "препречва пътя към съгласие", докато останалият свят полага усилия да се постигне споразумение за борбата срещу глобалното затопляне. Дженифър Морган, цитирана от АП, каза днес, че пратениците на Вашингтон "явно защитават интересите на САЩ".

АП припомня по този повод, че президентът Доналд Тръмп поставя под въпрос научните възгледи за причините за климатичните промени и реши да изтегли САЩ от Парижкото споразумение от 2015 г., което призова всички страни да държат глобалното затопляне под контрол.

Морган каза днес, че американската делегация не приема научните изводи за климатичните промени, отразени в последния вариант на проектодокумента, и е "изцяло в противоречие" с останалите участници в преговорите. "САЩ не трябва да заставят на пътя на целия останал свят", подчерта тя.

Конференцията в Катовице, която трябваше да приключи днес, ще бъде удължена минимум с един ден, каза кметът на града Марчин Крупа.

"Знаехме, че мероприятие от подобен род предполага възможността от забавяне. В нашия случай стана точно така. Вече има решение форумът да продължи и в събота", каза кметът, като допълни: "Не е изключено обаче съвещанията между делегатите да продължат в неделя".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още