IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мazda обмисля прекратяване на производството в САЩ

От 2013 г. колите за американския пазар ще се сглобяват в Япония и Мексико

10:47 | 08.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Mazda</p>

Снимка: Mazda

Японският автомобилостроител Мazda планира да прекрати производството на свои модели в съвместния си завод с Ford в град Флет Рок, щата Мичиган. Вместо това от 2013 г. колите на концерна за американския пазар ще се сглобяват в Япония и Мексико, пише специализираното японско издание Nikkei.

Списанието напомня, че двете компании имат равно участие в смесеното предприятие, като сега Мazda планира да продаде дела си на американците. От японската фирма обаче уточняват, че партньорите разглеждат няколко възможни варианта за развитие на завода във Флет Рок, но още няма взето решение.

В щатската фабрика през финансовата 2010/11 (която свършва през март) са били асемблирани 45 000 коли на марката, въпреки че капацитетът е доста по-голям - до 120 000 автомобила.

От японския концерн отказват коментар на твърдението, че няма да сглобяват автомобили в САЩ. Сега в съвместното предприятие се сглобяват моделите Mazda 6 и Ford Mustang.

В същото време стана ясно, че Ford планира да разшири произвежданите модели във Флет Рок, но не става ясно кои модели още иска да прави там. В момента заетите в завода са 1700 души.

През миналата година Ford намали участието си в Mazda Corp. от 11 на 3.5%. От двете фирми обаче твърдят, че ще продължат стратегическото си партньорство което започна преди 30 години.

Именно заради американския си завод Mazda отчете загуби в размер на 105 млн. долара. Затова концернът започна преструктуриране на дейността си зад граници. Освен това Mazda, в сътрудничество с Sumitomo Corp., започна строежа на нова фабрика в Мексико, която ще произвежда коли за американския и мексиканския пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още