IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мегасделки съживяват сливанията и придобиванията в света преди рецесията

През последните шест седмици са сключени осем сделки на стойност над 10 млрд. долара

17:46 | 10.08.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Няколко големи сделки са довели до ръст на дейността по сливанията и придобиванията от началото на юли, тъй като компаниите бързат да се подготвят за рецесията и финализират трансакции, които бяха замразени заради пандемията, съобщава Financial Times.

Осем сделки на стойност над 10 млрд. долара са били подписани през последните шест седмици, сочат данни на Refinitiv. Това е най-бързият старт за мегасделките през второто полугодие от 2007 г. насам , когато имаше бум на сливанията и придобиванията преди финансовата криза.

Списъкът със сделки включва продажбата на бизнеса с петролни станции Speedway на компанията Marathon Petroleum за 21 млрд. долара на Seven & i Holdings, японския собственик на веригата магазини 7-Eleven. Тук влиза и сделката за 20 млрд. долара на Analog Devices за придобиването на конкурентния производител на чипове Maxim Integrated Products.

Коронавирусната пандемия сложи край на 6-годишния бум на сделките. Корпоративните лидери замразиха трансакциите, за да се съсредоточат върху заздравяването на дейността си, а инвеститори-активисти станаха по-въздържани, опасявайки се от критики, ако настояват за промени насред здравната криза.

На фона на възстановяването на цените на акциите много от планираните по-рано през годината сделки отново са на дневен ред.

Месечните данни на Refinitiv показват, че дейността по сливанията и придобиванията е регистрирала по над 300 млрд. долара спрямо 100 млрд. долара през април и 130 млрд. долара през май.

„Наличностите са много големи и очаквам нещата да продължат, ако не се случи голямо събитие, което да ги спре“, коментира Алисън Хардинг-Джоунс, ръководител на отдел „Сливания и придобивания в Европа, Близкия изток и Африка“ в Citigroup.

„Очакваме да видим големи стратегически придобивания, сделки с акции сред компании в най-тежко засегнатите индустрии и все по-голям брой оферти от фондове за частни капиталови инвестиции“, допълва тя.

Някои компании се стремят да постигнат сделки, които ще им помогнат да издържат в по-тежка икономическа среда, казва Нестор Пас-Галиндо, глобален съръководител на отдела за сливания и придобивания на UBS.

„Хората мислят как да изградят мащаб и устойчивост и това е двигател на сливанията и придобиванията“, допълва той. Сделките изцяло с акции, които „никога не бихте сключили“, когато цените на акциите се сриваха през април, стават по-лесни, откакто фондовите пазари се възстановиха.

Повечето от най-големите сделки са включвали американски компании. Най-голямата сделка на европейска компания е споразумението на Siemens Healthineers за придобиването срещу 16,4 млрд. долара на базираната в САЩ  Varian Medical Systems, която произвежда устройства за лечение на рак.

Макар че големите сделки са се възстановили, пандемията е извадила от релсите редица големи трансакции, договорени преди кризата. Други са проблемни като например планираното придобиване за 10,7 млрд. евро на холандската диагностична компания Qiagen от по-големия й американски конкурент Thermo Fisher.

Thermo Fisher се нуждае от подкрепата на две трети от акционерите на Qiagen до тази вечер, за да подпише сделката. Но редица хедж фондове не желаят да я подкрепят, тъй като твърдят, че търсенето на оборудване на Qiagen за изследване на COVID-19 означава, че офертата на Thermo Fisher подценява компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Какво означава "преди рецесията"? Светът отдавна е в рецесия. Но щом не пише "по време на рецесията" значи явно очакваме втора вълна и истинската рецесия тепърва предстои
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Основната цел на SCAMdemic започна да си върши работата. Все повече сливания и придобивания. Убиване на малкия и среден бизнез и концентриране на все повече власт в ръцента на малцина хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още