IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международната агенция за атомна енергия търси своя нов папа

Новият лидер, който ще заемни покойния Юкия Амано, ще се сблъска с важни геополитически проблеми като ядрената програма на Иран и арсенала на Северна Корея

13:13 | 21.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато през юли ръководителят на световния ядрен регулатор почина, смъртта му се пазеше в тайна цели четири дни. Много хора дори не знаеха, че Юкия Амано е болен. Процесът по намиране на негов наследник, който приключва тази седмица, е обвит в подобна мистерия, пише Bloomberg. 

Представителите на 35-те държави членки в борда на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще направят своя избор на заседание при затворени врати в централата на органа във Виена в понеделник.

Двама адвокати, действащи като квестори и свидетели, ще бъдат нащрек, тъй като представителите ще попълват хартиени бюлетини, събирани в в дървена кутия. Гласовете се броят и ако никой не получи две трети от тях, процесът се повтаря.

Това е едва шестият път от зората на ядрената ера, в който МААЕ прилага странния ритуал, сравняван с конклава от кардинали при избора на нов папа.

Въпреки че залите на агенцията, облицовани с дърво, не могат да се сравняват с изрисуваните от Микеланджено и други ренесансови художници тавани на Сикстинската капела, но който и да бъде избран днес, ще се сдобие със значителна власт в една от най-конфликтните икономически и енергийни области и в някои от най-опасните географски точки по света.

Новият лидер ще наблюдава инспекциите в Иран, както и процесите в авариралата японска АЕЦ „Фукушима“, като в същото време ще договаря споразумение със Саудитска Арабия. Ръководителят ще трябва да убеди турския президент Реджеп Ердоган да не прибягва до ядрен арсенал, докато се чуди защо Северна Корея все още разполага с подобни оръжия.

Аржентинският дипломат Рафаел Гроси е фаворит за наследник на Амано, според две неофициални проучвания. Негов претендент за поста е изпълняващият длъжността генерален директор Корнел Ферута от Румъния и Ласина Зербо от Буркина Фасо.

Победителят наследява дългогодишен конфликт в основата на тази институция от времето на студената война. Ръководната позиция на МААЕ може да се похвали със спечелена Нобелова награда за мир за подпомагане на предотвратяването на злоупотребата с ядрена енергия за производство на оръжие - но нейните дипломати, юристи и учени все още насърчават разпространението на ядрената технология в момент, когато настроението се насочи към възобновяема енергия.

„В момента съществуват много предизвикателства“, посочи американският министър на енергетиката Рик Пери още през септември, който определи Гроси като добър избор за лидер на институцията. „Нашето послание до другите държави е„ не го забавяйте. „Липсата на генерален директор е проблематична“, добавя Пери, който обяви в рамките на миналата седмица, че подава оставка като енергиен министър на САЩ.

34-ият президент на САЩ Дуайт Айзенхауер основава агенцията през 1957 г., само няколко месеца преди Съветският съюз да пусне в орбита своя изкуствен спътник „Спутник“, което предизвиква опасения сред американците, че САЩ могат да загубят технологичното състезание с Москва. Изборът за седалище на МААЕ на територията на неутрална държава се хареса на представителите от двете страни на Желязната завеса, които я използват в последствие като арена за шпионаж.

За разлика от Международния валутен фонд (МВФ) или Световната здравна организация, съветът на МААЕ не публикува длъжностна характеристика, в която се посочват минималните квалификации, необходими, за да може някой да заеме ръководния пост. Четирима от генералните директори на МААЕ са били адвокати и само един, шведът Сигвард Еклунд – учен.

Западните държави, които доминират в агенцията, искат тя стриктно да следи другите страни, които изследват тайните на атома, според бившия посланик на Великобритания в МААЕ Питър Дженкинс, който добави, че „кардиналите не обичат да бъдат ограничавани от други обективни критерии в избор на лидер“.

Езикът на религията често съпътства атомната енергия. Така наречените кодове за предпазни мерки на агенцията се наричат „Библия“ от ръководството, на която почиват всички останали дейности, споделя представител на агенцията, пожелал анонимност.

За да не изглежда все пак толкова „тайно“ гласуването, МААЕ реши да загърби отчасти някои традиции, като сподели видеоклипове с изказвания на кандидатите и техни снимки по време на предварителното гласуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още