IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексиканският президент: Митата няма да попречат на търговското споразумение

Мексико може да внесе жалба в СТО, ако САЩ изпълнят плановете си да наложат мита върху целия мексикански внос

19:59 | 31.05.19 г.
<p>
	Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор. Снимка: Ройтерс

Мексиканските власти не възнамеряват да се отказват от ратификацията на търговското споразумение с Канада и САЩ заради ситуацията с митата, които Вашингтон въведе. Това заяви днес президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, цитиран от ТАСС и Франс прес.

Това няма да спре вече започналия процес по ратификация на споразумението, каза той на пресконференция. Разбира се, с тези въпроси се занимава Сенатът, но изпълнителната власт е на мнение, че процесът трябва да продължи, добави президентът.

Обрадор изрази надежда, че скоро страната му ще одобри търговското споразумение между Мексико, Канада и САЩ.

Снощи американският президент Доналд Тръмп обяви мита от 5 процента за мексиканските стоки във връзка с миграционната криза на общата граница. След това Обрадор съобщи, че делегация от Мексико, водена от министъра на външните работи Марсело Ебрард, ще замине днес за САЩ за преговори по уреждане на ситуацията с тарифите.

През ноември миналата година Канада, САЩ и Мексико подписаха нов тристранен търговски договор, които замени Споразумението за северноамериканска зона за свободна търговия (NAFTA), припомня ТАСС.

Мексико може да внесе жалба в Световната търговска организация, ако Съединените щати изпълнят плановете си да наложат мита върху всички внасяни мексикански стоки, заяви също днес президентът Обрадор, цитиран от ДПА.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още