IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел, Джонсън и Макрон: Иран е виновен за удара срещу Саудитска Арабия

Трите европейски държави призоваха Техеран да започне преговори за дългосрочно споразумение за ядрената си програма

10:15 | 24.09.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тримата европейски лидери -&nbsp;Меркел, Джонсън и Макрон.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Тримата европейски лидери - Меркел, Джонсън и Макрон. Снимка: Ройтерс

След САЩ сега и Германия, Франция и Обединеното кралство обвиняват Иран за нападението над важни петролни съоръжения в Саудитска Арабия.

„За нас е ясно, че Иран носи отговорност за това нападение", се казва в съвместно изявление на германското, френското и британското правителство, публикувано в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. "Няма друго правдоподобно обяснение“, се казва още в текста, цитиран от ДПА.

Ръководството в Техеран отхвърля каквато и да е отговорност за атентатите в Саудитска Арабия, отговорност за които поеха подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен. Американският държавен секретар Майк Помпейо обвини Иран веднага след атаките през септември. Той потвърди това скоро, след свое пътуване до Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп едностранно оттегли страната си от международната ядрена сделка с Иран през май миналата година. Германия, Франция и Великобритания са сред подписалите държави, които искат да спасят споразумението. В съвместното изявление трите европейски правителства изрично подкрепят ангажимента си към договора. В същото време те призоваха Иран да спазва изцяло споразумението.

Трите европейски държави призоваха Иран да започне преговори за дългосрочно споразумение за ядрената си програма. Освен всичко друго преговорите трябва да включват регионалната сигурност и иранската ракетна програма. Тръмп също призовава за ново споразумение, което включва редица точки. Освен това в изявлението се посочва, че трите европейски правителства ще продължат своите дипломатически усилия да водят диалог с партньори, които искат да деескалират напрежението в Близкия изток. „Призоваме Иран да започне такъв диалог, а не да провокира и да се стреми към ескалация“, се казва още в документа.

На фона на конфликта между САЩ и Иран във вторник започва генералният дебат в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. С нетърпение се очаква изказването на Тръмп, който ще бъде един от първите оратори. През миналата година Тръмп обвини по време на Общото събрание на ООН ръководството в Техеран , че сее "хаос, смърт и унищожение". Иранският президент Хасан Рухани ще говори пред лидерите в Организацията на обединените нации в сряда.

Преди да замине за Ню Йорк, Рухани обяви в Техеран, че иска да насърчи „дългосрочния мир" в Близкия изток. Тръмп многократно подчертава, че в рамките на конфликта с Техеран предпочита дипломатическо решение. Иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Сариф изказа в интервю за американския канал CBS през уикенда обаче съмнение дали войната все още може да бъде предотвратена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 4
korn
преди 4 години
Ние няма нужда да ходим никъде и да пращаме някой някъде. Нашите партньори от ЕС и НАТО ще се погрижат за разчистването на поредния ислямски катун и Гвардейците на ислямската революция които щели да правят ислямски атомни бомби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
Achtung
преди 4 години
Същото го правят и в "жертвата" Саудитска Арабия, обаче там обезглавяване на жени за помисли в изневяра е напълно демократично и част от културните особенности, нали си купуват оръжие от правилното място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 13
Solar Power
преди 4 години
Докато бичуват жените и ги имат за разплодни крави са ВИНОВНИ или поне религията им със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
s3
преди 4 години
Браво, нека да кажем открито, че Иран е виновен.Сега е време да се види какви мерки ще вземем всички ние срещу тиранията в Иран и как ще ги демократизираме. Нека и нашата страна се включи в изпращането на войски за демократизиране на Иран, да пратим 2-3 ескадрили самолети, поне 100-тина танка и 20000-30000 войници, за да покажем че държим на евроатлантическата идея и подкрепяме демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още