IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел вижда възможност за двустранно търговско споразумение между ЕС и САЩ*

Американският президент Доналд Тръмп обеща да не повтаря грешките на предишните администрации по отношение на Северна Корея

22:17 | 27.04.18 г.
<p>
	Ангела Меркел и Доналд Тръмп на срещата си в Белия дом. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Доналд Тръмп на срещата си в Белия дом. Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцелер Ангела Меркел заяви, че вижда възможност за договаряне на двустранно търговско споразумение между Европейския съюз (ЕС) и САЩ и допълни, че Световната търговска организация (СТО) не е съумяла да осигури многостранни споразумения, предава Ройтерс.

„Искаме търговия, която отговаря на многостранната търговска система на СТО, но също така признаваме, че от много, много години СТО не съумява да създаде международни споразумения“, каза германският канцлер на съвместна пресконференция с американския президент Доналд Тръмп.

„Така че виждам такива (двустранни) преговори със САЩ“, допълни тя.

Меркел каза още, че двамата с Тръмп са имали обмен на мнения по въпроса за освобождаване на европейските стоманодобивни и алуминиеви компании от митата, предадоха ДПА и БТА. Тя обаче не каза какво според нея ще реши Тръмп по този въпрос.

Меркел заяви още, че САЩ сега са интересно място за инвестиции, след приемането там на новия данъчен закон.Тръмп пък каза, че е ангажиран да поправи американските търговски дисбаланси с Европа.

Американският президент коментира и ядреното споразумение с Иран, като заяви, че страната няма да се сдобие с ядрено оръжие, но отказа да коментира дали може да обмисли употреба на сила срещу Техеран.

„Не казвам дали ще използвам военна сила или не. Но мога да ви кажа, че те няма да създават ядрени оръжия. Мога да ви кажа това. ОК? Те няма да създават ядрени оръжия. Можете да разчитате на това“, категоричен е Тръмп.

Меркел заяви от своя страна, че споразумението по иранската ядрена програма не е достатъчно, за да се възпрат амбициите на Техеран, предават AFP и БТА. "На мнение сме, че споразумението е първи етап, който допринесе за забавяне на техните дейности, по този аспект по-специално, но мислим също, че от германска гледна точка, това не е достатъчно, за да се гарантира, че амбициите на Иран са овладени и удържани", каза Меркел.

Американският президент коментира и Северна Корея, като заяви, че е бил окуражен от историческата среща между севернокорейския и южнокорейския лидер, но допълни, че няма да повтори грешките на предишните администрации и ще запази натиска върху Пхенян, докато бъде постигнато ядрено разоръжаване.

Говорейки за тероризма, Тръмп каза, че страните в Близкия изток трябва да увеличат приноса си в борбата с Ислямска държава, предаде Ройтерс.

Тръмп изрази надежда, че предстоящата му среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун ще бъде продуктивна и допълни, че е бил насърчен от изразената цел на лидерите на двете Кореи за завършване на ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

„В преследване на тази цел ние няма да повторим грешките на миналите администрации. Максималният натиск ще продължи, докато настъпи ядрено разоръжаване. Очаквам с нетърпение нашата среща. Тя трябва да доведе до нещо“, каза Тръмп.

На общата пресконференция с Меркел, Тръмп каза, че за място на срещата на върха между него и Ким Чен Ун вече се обмислят само два варианта."Останаха само две страни сега", каза Тръмп. По-рано днес той говореше за "две-три места".

Меркел също коментира срещата на двете Кореи и каза, че това е първа стъпка към разрешаване на корейския конфликт, но остава да се постигне пълно ядрено разоръжаване, предадоха ТАСС и БТА. Канцлерът каза, че твърдостта на позицията на Тръмп относно Северна Корея, в това число затягането на санкциите миналата година, е помогнала за постигане на пробив в разговорите между двете Кореи, предаде ДПА. По адрес на двете Кореи Меркел каза, че германците много добре знаят какво означават годините на разделение, визирайки разделена Германия и разделения сега Корейски полуостров.

Тръмп пък бе попитан дали е говорил по телефона с Ким Чен Ун. Той отказа да отговори на журналистическия въпрос с думите "Не искам да коментирам това" и каза "Но ние имаме много добра работна връзка".

Канцлерът засегна на пресконференцията и темата за разходите за германската отбрана и каза, че Германия ще ги увеличи през 2019 г. на 1,3 процента от БВП, предадоха Ройтерс и ТАСС. Меркел подчерта, че Германия остава привързана към целта за увеличаване на разходите за отбраната до 2 процента от БВП - нещо, за което настоява администрацията на Тръмп.

По темата за отбраната Тръмп заяви на пресконференцията, че НАТО помага повече на европейците, отколкото на САЩ, предаде AFP. "НАТО е фантастична, но това помага повече на Европа, отколкото ни помага на нас", каза той.

Тръмп също така каза, че би могъл да отиде в Ерусалим за откриването на посолството на САЩ там, което той реши да премести от Тел Авив, предаде AFP.

"Посолството в Ерусалим бе обещано от много президенти. Те всички направиха предизборни обещания и никога не намериха куража да ги изпълнят. Аз го направих. Така че бих могъл да отида там", каза той.

Канцлерът съобщи, че с Тръмп е обсъждала и ситуацията в Украйна и американските санкции срещу Русия, предаде Ройтерс.

*Материалът е допълнен в 22,47 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още