IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркосур се застъпва за свободни и прозрачни избори във Венецуела

Лидерите на страните от организацията с интерес към търговски сделки с други страни и структури

09:10 | 18.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Аржентина Маурисио Макри и бразилският му колега Жаир Болсонаро по време на 54-ата среща на върха на държавните глави на Меркосур и асоциираните държави в Санта Фе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Аржентина Маурисио Макри и бразилският му колега Жаир Болсонаро по време на 54-ата среща на върха на държавните глави на Меркосур и асоциираните държави в Санта Фе. Снимка: Ройтерс

Лидерите на страните от южноамериканския търговски блок Меркосур (Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай), събрали се в Санта Фе в Аржентина, призоваха за свободни, справедливи и прозрачни избори във Венецуела, предаде AFP, цитирана от БТА. В декларация лидерите изразиха безпокойство от тежката криза, през която преминава тази страна и която засяга сериозно хуманитарната ситуация и човешките права.

„Как една толкова богата страна, като Венецуела стигна до това положение? Знаем как се стигна до това - с безграничните планове на една партия да стигне до властта", заяви бразилският президент Жаир Болсонаро, чиято страната пое шестмесечното ротационно председателство на Меркосур от Аржентина. Той припомни, че Бразилия също е била почти "отнесена от този популизъм". Болсонаро е яростен противник на комунистите. Той победи на президентските избори в противоборство с Партията на трудещите се, левицата на бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва, който управлява 13 години и когото много бразилци смятат за отговорен за проблемите на страната, начело с корупцията.

Венецуела беше също част от Меркосур, но беше отстранена преди две години, защото е "скъсала с демократичния ред". Страната с най-големите петролни резерви в света преживява най-тежката икономическа криза в съвремието си.

На срещата на върха на Меркосур президентът на Аржентина Маурисио Макри каза, че търговската сделка с ЕС, сключена неотдавна, е отправна точка за още подобни споразумения, предаде DPA.

Лидерите дискутираха план за подобни сделки с Европейската асоциация за свободна търговия, обединяваща Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн и Исландия, както и с Канада, Южна Корея и Сингапур. Аржентина и Бразилия също така изразиха интерес към създаване на зона за свободна търговия и със САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още