IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиони работни места падат жертва на кризата в Бразилия

Между декември и януари безработицата в южноамериканската страна скача до 10,2%

14:40 | 21.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протестиращи срещу Дилма Русеф в Сао Пауло. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Протестиращи срещу Дилма Русеф в Сао Пауло. Снимка: Архив Ройтерс

Бразилската икономика се спуска безконтролно по спиралата на политическата криза с напредването на процеса по импийчмънт на президента Дилма Русеф. Между декември и февруари безработицата в южноамериканската страна скача до 10,2%, сочат последните правителствени данни.

Това е нивото, на което безработицата беше при голямата рецесия през 2009 г., пише CNN Money.

Само година по-рано делът на бразилците без работа беше 7,4%. За същия период заплатите се понижават с близо 4 на сто на фона на високата инфлация.

Лошите новини за трудовия пазар идват само ден след като долната камара на бразилския Конгрес гласува в подкрепа на отстраняването на президента Дилма Русеф заради обвинения, че е прикривала бюджетния дефицит, за да спечели втори мандат през 2014 г.

Русеф може да бъде свалена от поста още през май, когато Сенатът ще гласува за импийчмънта.

В момента 10 милиона бразилци са безработни, което е с 3 милиона души повече в сравнение с година по-рано. Най-голямата южноамериканска икономика продължава да потъва в още по-дълбока рецесия.

Икономическите проблеми, наред с мащабния корупционен скандал около петролния гигант Petrobras, предизвикват масови протести в цяла Бразилия само 100 дни преди летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро.

През 2015 г. икономиката на Бразилия се сви с 3,8%. Централната банка прогнозира, че през тази година БВП ще се понижи с 3,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още