Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Министрите от Г20 призовават за по-нататъшен диалог в областта на търговията

Според световния финансов елит криптоактивите нямат характеристиките на суверенни валути

Министрите от Г20 призовават за по-нататъшен диалог в областта на търговията

Снимка: Архив Ройтерс

Световните финансови лидери потвърдиха своя ангажимент за борба с протекционизма, но призоват за по-нататъшен диалог и действия в областта на търговията само няколко дни преди да влязат в сила митата в САЩ върху вноса на стомана и алуминий и след като президентът Доналд Тръмп заяви, че обмисля санкции срещу Китай, съобщава Ройтерс.

„Международната търговия и инвестициите са важни двигатели на растежа, производителността, иновациите, създаването на работни места и развитието“, казваха още от Г20  по време на срещата им в Буенос Айрес. Групата на двайсетте обясни, че работи за укрепване на приноса на търговията към всяка една от икономиките, които представляват.

Много от официалните лица на срещата на Г20 се опитваха да запазят „езика“ от заключителната декларация на срещата на върха в Хамбург през миналата година, която беше подписана и от Тръмп и, в която се казва, че страните от Г20 „ще продължат да се борят срещу протекционизма, включително с всички нелоялни търговски практики“. 

Още по темата

Според изявлението от Хамбург лидерите от Г20 „признават ролята на легитимните инструменти за защита на търговията“. Митата върху стоманата и алуминия на Тръмп обаче произлизат от законите за националата сигурност в ерата на Студената война, посочва Ройтерс.

Всъщност чрез тази внимателна риторика страните от Г-20 се опитват да избегнат открит конфликт между САЩ и други членки на групата заради протекционистични мерки. 

Преобладаващото мнозинство от финансовите министри се договориха, че най-голямото опасение е ескалацията на търговските конфликти, посочи Ахим Щайнер от Програмата на ООН за развитие, цитирана от БТА.

Страни като Германия, Франция, Аржентина и Бразилия са изразили опасения от засилването на протекционизма в САЩ.

"Важно е непрекъснато да изпращаме сигнал срещу протекционистичните тенденции", каза германският финансов министър Олаф Шолц

В заключителното си комюнике министрите от Г20 повториха традиционните си обещания, че ще се въздържат от девалвации на валутите си и ще избягват използването на валутните курсове за печелене на конкурентно предимство по отношение на износа.

„Стабилните политики и устойчивата международна парична система са от съществено значение за стабилността на обменните курсове, които допринасят и за силен и устойчив растеж и инвестиции“, се казва още в съобщението на Г20.

От Г20 призоват и за продължаване на международния мониторинг върху криптовалутите като биткойн, както и на рисковете, произлизащи от тях. Според световния финансов елит тези активи повдигат въпроси, свързани със защитата на потребителите и инвеститорите, изпирането на пари и финансирането на тероризма.

„Криптоактивите нямат характеристиките на суверенни валути и в някаквъв момент биха могли да имат последици за финансовата стабилност“, смятат министрите от Г20.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 1 година
Все още финансовите министри на Г-20 не зачитат необходимостта от защита срещу вредата от въведените парични единици и подсигуряват самоубийството на съвременната цивилизация.
Спасението на съответната държава е възможно със защита срещу вредата от въведената парична единица.
0
 
2
 
2
dr.5rov до: valentino29
преди 1 година
Няма профилна снимка
Нали се сещаш, че тези юнаци (и трите юначки) горе на снимката в момента водят и златото и другите ценни метали за активи и не ги считат за валута. Така че може и да си прав.
0
 
3
 
1
преди 1 година
„Криптоактивите нямат характеристиките на суверенни валути и в някаквъв момент биха могли да имат последици за финансовата стабилност“, смятат министрите от Г20.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Криптоактивите имат характеристики на ценните метали ,такива като златото.
всяко действие има последици,причинноследствената връзка не е отменена.:)
П.П. криптоактивите се пазят по лесно. :)

Още от Други
Несигурността в световната икономика драстично е намалила IPO-тата на борсите