IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Много бедни държави настояват да се спре употребата на въглища

Държавите са застрашени от климатичните промени и искат по-ефективна борба срещу тях

16:32 | 18.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: архив Ройтерс</em></p>

Източник: архив Ройтерс

Много бедни държави искат всеобща инициатива за спиране на използването на въглища и да се премине колкото е възможно по-бързо към енергия, изцяло добивана от ВЕИ, предава Deutsche Welle. Това са страни от Азия и от региона на Тихия океан, чиито територии са застрашени от потъване заради последиците от глобалното затопляне и повишаването на нивото на Световния океан.

Повечето от тези над 45 страни са част от Climate Vulnerable Forum (CVF). Апелът ще бъде представен в заключителната фаза на климатичната конференция в Мароко.

Климатичната конференция на ООН в Маракеш по план приключва в петък. Представители на повече от 190 държави обсъждат как да бъдат приложени на практика целите, договорени в Париж в края на миналата година. Договорът, постигнат във френската столица, бе ратифициран от над 100 от 195 страни, които подписаха Споразумението. Сред тях са едни от най-големите световни замърсители като САЩ и Китай.

Участието на САЩ в Споразумението обаче може да се окаже под въпрос, защото новоизбраният американски президент Доналд Тръмп заяви по време на предизборен диспут,  че ще денонсира участието на страната.

Аналена Баербок, говорител на фракцията на зелените в германския парламент по климатичната политика, иска апелът на CVF да получи гласност и в Германия. „Не е достатъчно министърът на околната среда Барбара Хендрикс да хвали други страни, като например Мароко за това, че те са спрели да изграждат ТЕЦ-ове. Подобни действия трябва да бъдат взети под внимание и в германския план за защита на климата“, заяви Баерброк.

Подобно мнение изразява и изпълнителният директор на германския Greenpeace Мартин Кайзер. „Много е неприятен фактът, че все повече бедни държави се справят по-добре с енергийните трансформационни процеси отколкото Германия“, заяви той.

Германия се стреми да намали вредните си емисии с 80-95% до 2050 г. Не съществува обаче законовообвързващ инструмент за защита на климата към този план.

Йохен Фласбарт, германският държавен секретар по околната среда и част от германската делегация в Маракеш, подчерта, че процесът на спиране на използването на въглища за производство на електроенергия е факт и в Германия. „Ние ще се справим, в това не би трябвало да има никакво съмнение. Но може би трябва да ускорим този процес“, смята той. 

Германската цел е този процес да се извърши социално отговорно, така че икономическите последиците да не бъдат тежки за обикновения човек. Трябва да се припомни, че борбата за постигане на устойчиво развитие съдържа и икономически и социален елемент, който е пряко свързан с последиците от спирането на използването на въглища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
кат са такива ербапи Американците да затворят ТЕЦовете Марица тъкмо варненци нема да плащат залудо на американюгите .... :)) На кой ги разпраате тея глупости изобще с ваща шефка гимнастичката не ви знам .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
Много бедни държави настояват да се спре употребата на въглища-----------------------------------------------------------------------------а леле майко тоя студента дет е преписал тая глупост дали я е чел напрао незнам .... :)) Сигурно мдам бедните предпочитат да си монтират вентилатор със слънчак за 100 бона дет ги немат от колкото да изкарат с 5 бона за *** ...... Момче тва хои го обясни на некой на село да видим той кво щи кае или на цигганите дет копат незаконно въглища в Перник ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още