Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Moody’s: Турция трябва да се готви за свиване на икономиката

Същото важи и за Аржентина, където не се очаква растеж преди 2020 г.

Moody’s:  Турция трябва да се готви за свиване на икономиката

Снимка: Архив Ройтерс

На Турция и Аржентина им предстои драстично свиване на икономиките през идните тримесечия на фона на забавяне на растежа сред развитите и нововъзникващите пазарни икономики. Това се посочва в доклад на Moody’s Investors Service, цитиран от Ройтерс.

И докато фискалното затягане сред големите икономики и геополитическите търговски спорове продължават да подкопават инвестициите в световен мащаб, от Moody’s изказват доста мрачна гледна точка за възможностите за растеж на развиващи се пазари като Турция и Аржентина, които имат „относително висока експозиция към външно финансиране и по тази причина са най-уязвими“, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Турската икономика по всяка вероятност ще се свие през първата половина на следващата година, тъй като отслабената лира и увеличаващите се разходи по заеми ще започнат да дават отражение, съобщават от Moody’s.

Турската инфлация гравитира около най-бързия си темп на нарастване от идването на президента Реджеп Ердоган на власт преди 15 години, като в същото време високите разходи по заеми помрачават прогнозите на инвеститорите. „Двуцифрената инфлация, стръмното покачване на разходите по заеми и ограничените банкови заеми е вероятно да натежат върху покупателната сила на домакинствата, на частното потребление“, както и на инвестициите, посочват още от рейтинговата агенция.

Очакванията на Moody’s за турската инфлация са да остане двуцифрена и през 2020 г. Тя се ускори до 25,2% през октомври, тъй като слабата лира продължава да подхранва ръста на цените.

По отношение на икономическия растеж агенцията очаква той да е в размер на 1,5% през 2018 г., но за 2019 г. прогнозите са за свиване от 2%.

По отношение на Аржентина от Moody’s посочват, че икономиката няма да се върне към растежа преди 2020 г. заради тежка парична и фискална консолидация в рамките на програмата на страната с Международния валутен фонд (МВФ). Очакванията са икономиката да се свие с 2,5% през тази година и с 1,5% през следващата.

Що се отнася до инфлацията, то тя продължава да расте независимо от мерките на централната банка, като ще е необходимо известно време, за да се усетят ефектите от новата парична рамка на страната, смятат в Moody’s. Оттам посочват, че инфлацията постепенно ще се забави до 20% до края на 2020 г.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Банките и социалните медии – врагове на демокрацията?