IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мугабе получи ултиматум до утре да подаде оставка като президент на Зимбабве

В противен случай в парламента ще започне процедура по импийчмънт

16:28 | 19.11.17 г.
<p>
	Протестиращи в столицата Хараре искат оставката на Мугабе. Снимка: Архив Ройтерс</p>

Протестиращи в столицата Хараре искат оставката на Мугабе. Снимка: Архив Ройтерс

Централният комитет на управляващата партия на Зимбабве Африкански национален съюз на Зимбабве-Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) даде до утре в 12 ч. местно време краен срок на Робърт Мугабе да подаде оставка като президент. В противен случай в парламента ще започне процедура по импийчмънт, предадоха световните агенции.

Новината съобщи след заседание на Изпълнителния комитет на партията министърът по киберсигурността Патрик Чинамаса.

На заседанието Мугабе бе отстранен от председателския пост на партията, потвърди Чинамаса. На негово място е назначен Емерсън Мнангагва. Той беше вицепрезидент на Зимбабве, но на 6 ноември Мугабе го отстрани от поста му. Именно това отстраняване постави началото на политическата криза в Зимбабве и доведе до намесата на военните.

Управляващата партия освен това взе решение да издигне Мнангагва за кандидат за президент на Зимбабве на изборите през 2018 г., предаде France Press.

Съпругата на Мугабе - Грейс Мугабе, бе отстранена от лидерския пост на женската лига към управляващата партия и изключена от партията. Изпълнителният партиен комитет я обвини в насаждане на език на омразата, на дух на разделение, както и в присвояването на роли и на правомощия, които не са й били делегирани, предаде Associated Press.

Решенията на Изпълнителния комитет ще бъдат официализирани на специален партиен конгрес идния месец. Парламентът на Зимбабве пък подновява работа във вторник и ако дотогава Мугабе не подаде оставка, то процедурата за импийчмънт ще започне в този ден.

Делегати на днешното заседание на Изпълнителния комитет съобщиха, че днес като заместник-председател на управляващата партия е бил отстранен Пелекезела Мпоко. Той е втори вицепрезидент на Зимбабве, предаде Ройтерс.
Делегати на заседанието на Изпълнителния комитет на партията казаха още, че Грейс Мугабе и други лица ще бъдат съдени.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още