IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Банките в еврозоната имат достатъчно капитал, за да издържат на пандемията

Буферите са достатъчно големи, за да поемат въздействието на кризата, се казва в доклад

16:15 | 26.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Банките от еврозоната разполагат с достатъчно капитал, за да издържат на въздействието на пандемията от COVID-19 и да финансират икономическото възстановяване, въпреки че са свързани със сектори, силно засегнати от коронавируса, посочва Международният валутен фонд, цитиран от Ройтерс.

„Въпреки че пандемията значително ще изчерпа капитала на банките, техните буфери са достатъчно големи, за да издържат на въздействието на кризата“, се казва в проучване на МВФ. „С правилните политики банките ще могат да подкрепят възстановяването с ново кредитиране“, казаха от Фонда.

МВФ заяви, че въз основа на прогнозите си от януари 2021 г. банките в 19-те държави, споделящи еврото, ще останат стабилни на фона на дълбоката рецесия през 2020 г. и частичното възстановяване тази година.

„Прогнозира се, че общото съотношение на капиталовата адекватност ще намалее от 14,7% на 13,1% до края на 2021 г., ако политическата подкрепа се запази. Всъщност никоя банка няма да наруши разумното минимално капиталово изискване от 4,5 процента, дори и без подкрепа“, казаха от МВФ.

Базираният във Вашингтон Фонд подчерта важността на политиките на държавна подкрепа за банките, които включват облекчение за изисквания капитал, мораториум на дълга, кредитни гаранции, отложено производство по несъстоятелност, както и безвъзмездни помощи, данъчни облекчения и др.

Еврозоната вече използва такива мерки, които до момента са в размер на около 19% от БВП.

Фондът също така посочва, че на банките трябва да бъде позволено да връщат нивото на капиталови буфери постепенно, за да запазят капацитета си за отпускане на заеми, а ограниченията върху изплащането на дивиденти и обратното изкупуване на акции трябва да се запазят, докато възстановяването продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още