IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Евтиният петрол няма да насърчи световната икономика преди ръст на лихвите

По-рано фондът смяташе, че сривът на цените на петрола с 65% ще бъде нетен позитив за световната икономика

13:50 | 24.03.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Малко вероятно е сривът на цените на петрола да насърчи световната икономика, преди лихвените проценти да започнат да се повишават, а до този момент суровината вече може донякъде да се е възстановила, заяви Международният валутен фонд (МВФ) в четвъртък.

Фондът и много икономисти смятаха, че сривът на цените на петрола с 65% ще бъде нетен позитив за световната икономика, тъй като печалбата на страните вносителки на суровината ще компенсира загубите на износителите, коментира CNBC. Положителното влияние върху потреблението в развитите страни вносителки на петрол, например в еврозоната, обаче се оказва по-слабо от прогнозите.

„Широко очакваният „стимул“ за глобалната икономика тепърва трябва да се материализира. Според нас парадоксално глобалните ползи от ниските цени вероятно ще се появят, след като цените са се възстановили донякъде и развитите икономики са постигнали по-голям напредък в преодоляването на сегашната среда на ниски лихвени проценти“, казват Морис Обстфелд, Джиан Мариа Милеси-Ферети и Раба Арецки в публикация в блога на МВФ.

Фючърсите върху петрола сорт Брент и американския суров петрол явно са достигнали дъното от 40 долара за барел за момента, след като се понижиха под 30 долара за барел през януари. Цените продължават да се възстановят от февруари насам, но остават много под средното ниво от около 110 долара за барел, постигнато преди цените да се сринат преди повече от година и половина.

Период на слаб икономически растеж преди цените на петрола да започнат да се понижават означава, че големите централни банки вече са били намалили лихвените проценти до почти най-ниските възможни нива, казват авторите на публикацията. Тогава банките нямаха възможност да намалят още лихвените проценти, за да се преборят с дефлационния натиск в резултат на по-ниските разходи за производство заради поевтиняването на петрола. Така понижаването на инфлацията е повишило реалния лихвен процент (номиналния процент, коригиран спрямо инфлацията), удряйки търсенето и вероятно спирайки засилването на производството или заетостта, казва МВФ.

„Сегашният епизод на исторически ниски цени на петрола може да доведе до редица размествания, включително корпоративни и държавни дефолти, размествания, които може да се отразят на вече изнервените финансови пазари“, казва фондът.

Федералният резерв на САЩ започна постепенно да повишава лихвените проценти, но миналия месец каза, че сега очаква две повишения на процентите вместо по-рано прогнозираните четири.

Централната банка на Англия задържа лихвените си проценти на рекордно ниски нива през март, а Европейската централна банка обяви допълнителни мерки за парични стимули, включително понижаване на лихвения процент за рефинансиране и по депозитите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
И на всички прости, мързеливи и нищо не можещи търтеи им потекоха лигите от мечти за ново присвояване и преразпределение на остатъците от капитализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Що така бе Миме? Нали щеше да полити, *** икономиката, ***! Преди това па шистовата революция щеше да я изстреля в космоса! Поредния сапунен мехур на празноглави безделници с ненужната никому професия "икономист"!Сега ше чекаме лихвите дя я дигнат, *** икономиката, ***! хахаха...Положението е толкова трагично, че чак е комично, а аз се сещам пак за вицове:Срещат се двама, а единият с настървение тъпче шоколад. Другият го пита защо, а тоя обяснявя, че прочел, че от шоколада много ставало копието. Разделят се, а човекът си мисли: "Хм, то ако от п...а не ти става, чакай от шоколад да ти стане...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 4 Много съм ядосан защото нещата се знаят и не се прави нищо за избягването на 3-те планетарни катастрофи Занимават се с глупости като неолиберализъм в индустриалният и финансов капитализъм при факта ,че нещата в икономиката прекрасно се знаят в смисъл за системната криза и особено за нелиберализма във финан.капитализъм Нарастването на държавния дълг обикновено идва едва след избухването на поредния балон, когато държавата трябва да се намеси за да спаси банки или огромни компании или за да изплаща социалните плащания като помощи за безработица. Историята е до болка позната и изследвана от множество големи икономисти като Мински и Кинделбергер, избутани извън мейнстрийма в последните 30 години - http://economix.bg/minsky-capitalism
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Ivan.r
преди 8 години
Дойде ли времето на комунизъна, другари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Аз знам ,че съм прав но съм очуден ,че Роза Люксембург в книгата си ''Натрупване на капитала'' още 1913год. пише за системната криза и Адам Смит също е писал тоест КЪДЕ СА СПЯЛИ ИКОНОМИСТИТЕ ДОСЕГА ???Отделно през 1956год. в САЩ главният геолог на Shell Мериан Кинк Хъбърт - http://***.hubbertpeak.com/hubbert/ казва ,че 1970год. ще е пикът на петрола в САЩ и точно така става тоест прекрасно се знае ,че петрола свършва и не се прави нищо ????Жак Фреско още 1974год. говори за системен подход и ресурсно базирана икономика след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2Въпроса е защо 1996год. убиха ел.колата - http://***.emic-bg.org/news/item/663Престъпленията на САЩ са много и съм събрал фактите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443 Решението не е и търг.споразумение между САЩ и ЕС защото се нарушава международното право - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Internet
преди 8 години
Атанасио е прав - капитализъм е в края на века си, загива като феодализма преди Великата френска революция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Internet
преди 8 години
Атанасио е прав - капитализъм е в края на века си, загива като феодализма преди Великата френска революция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Нищо не може да насърчи световната икономика защото става въпрос за системна криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441На 15.03.16г. г-н Хитов доцент доктор по икономика в 1-та част на предаването обясни за системната криза - http://tv.pogled.info/news/72295/Mitko-Hitov-Desnite-ikonomisti-sa-enicharite-na-savremenna-Balgariya-VIDEOтоест незнаех ,че Роза Люксембург в книгата си ''Натрупване на капитала'' още 1913год. пише за системната криза и Адам Смит също е писал.Жак Атали има една книга ''Кой ще управлява света утре'' в която има точно предложения за управлението на света тоест трябва да има някакво световно управление защото идват 3 планетарни катастрофи петролна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231екологична - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445финансово-икономическа(системна криза)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още