IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Глобалната финансова стабилност е в риск от Brexit и дълга на фирмите в САЩ

Според последния доклад на фонда ползите за финансовата стабилност може да дойдат от по-слабо концентрираната банкова система в Европа

20:49 | 19.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че непредсказуемият резултат от Brexit носи риск за глобалната финансова стабилност в момент, в който тя вече е изправена пред предизвикателства от тежко задлъжнелите американски корпорации, кредитния балон в Китай и слабите европейски банки, съобщава The Guardian.

Предупреждавайки, че банките вероятно ще бъдат най-тежко засегнатият сектор в Ситито от излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), МВФ казва, че разходите за правене на бизнес ще се увеличат, а регулациите ще се усложнят.

Докладът за глобалната финансова стабилност, публикуван на всеки шест месеца и един от водещите доклад на МВФ, твърди, че ползите на Лондон като глобален финансов хъб идват от големите икономики и експертизата му в редица индустрии.

Макар че МВФ признава, че има „значителна несигурност“ около резултата от двете години преговори за излизане от ЕС, той добавя, че „предизвикателствата вследствие на Brexit може да подкопаят финансовата стабилност по начини, които са трудни за оценяване или прогнозиране в този труден момент“.

МВФ отбелязва още, че ползите за финансовата стабилност може да дойдат от по-слабо концентрираната банкова система в Европа. Базираната във Вашингтон организация заяви още, че глобалната финансова стабилност продължава да се подобрява, подкрепена от ускоряване на икономическия растеж.

Фондът обаче изрази опасения за способността силно задлъжнелите американски компании безопасно да финансират по-високи инвестиции през период на повишаващи се лихвени проценти. Той предупреждава още, че затягането на политиката от Федералния резерв или нарастващия протекционизъм може да засилят уязвимостта на незащитените компании в развиващия се свят, повишавайки дълговете им с между 130 и 230 млрд. долара.

МВФ подчертава, че Китай представлява най-сериозна тревога сред развиващите се икономики, отбелязвайки, че банковите активи сега са се увеличили до над три пъти повече от размера на икономиката. „Китай е изправен пред нарастващи рискове пред финансовата стабилност, докато кредитите продължават бързо да се повишават“, казва той.

Според фонда икономическото възстановяване в еврозоната няма да бъде достатъчно, за да се решат проблемите на „трайно слабите“ банки.

„Насрещните ветрове в системата са проблем не само в страните, но може да засегне рентабилността на големите, системно важни банки в Европа. За тези институции може да е трудно да догонват глобалните си конкуренти, а в някои случаи това може отчасти да се дължи на проблеми с рентабилността в родините им“.

МВФ добавя: „Ако това не бъде решено, комбинацията от слаба печалба, липсата на достъп до частен капитал и голямата тежест от дълговото бреме възпрепятства възстановяването и може да даде тласък на системните рискове“.

Някои европейски правителства използват пазарите на облигации в Ситито, за да привличат капитал по-евтино, отколкото могат у дома, но МВФ предупреждава, че това може да е по-трудно и по-скъпо, ако бизнесите им се изнесат от Лондон след Brexit.

Според фонда банките вероятно ще бъдат най-тежко ударени в Ситито, следвани от застрахователните компании, а фирмите за управление на активи ще бъдат най-слабо засегнати.

Американският корпоративен дълг се е надул заради евтините кредити до нива, задминаващи тези непосредствено преди финансовата криза от 2009 г., а това е потенциална заплаха за финансовата стабилност, цитира още фонда Wall Street Journal.

Високата корпоративна задлъжнялост може да се превърне в проблем, докато Федералният резерв повишава краткосрочните лихвени проценти, тъй като по-високите разходи за заеми може да ограничат способността на компаниите да обслужват дълговете.

Макар че разходите за заеми остават ниски, обслужването на дълговете като част от печалбата е нараснало до най-високото си ниво от 2010 г., което предизвиква въпроси около способността на компаниите да обслужват дълговете си, сочи проучване на МВФ сред 400 американски компании, които формират около половината баланс от корпоративния сектор на икономиката.

Компаниите са добавили 7,8 трлн. долара дълг и други и други задължения от 2010 г. насам, като в същото време са емитирали 3 трлн. долара капитал, нетно от обратни изкупувания, посочва още МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още