Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МВФ готви кредитен тръст в защита на климата в размер на 50 млрд. долара

Очаква се инициативата да бъде одобрена тази пролет и да заработи до края на годината

МВФ готви кредитен тръст в защита на климата в размер на 50 млрд. долара

Снимка: Bloomberg L.P.

Служители на Международния валутен фонд (МВФ) очертаха планове за кредитен тръст от 50 милиарда долара, фокусиран върху изменението на климата и устойчивостта, предоставяйки подробности за ключовата инициатива, която институцията има за цел да въведе през тази година, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Около три четвърти от нациите, които са свързани с МВФ, биха отговаряли на условията за кредитиране отговарят чрез тръста, според публикация в сайта на МВФ, изготвена от Джейла Пазарбазиоглу и Ума Рамакришнан, съответно директор и заместник-директор на отдела за стратегия, политика и преглед.

Това включва всички страни с ниски доходи и развиващи се икономики, както и страни със средни доходи и с брутен национален доход на глава от населението под около 12 000 долара годишно.

Тръстът трябва да се справи с дългосрочните предизвикателства пред икономическата стабилност, включително с изменението на климата, готовността за нова пандемия и цифровизацията, изтъква МВФ. Фондът ще определя достъпа за всяка страна, като одобрението ще зависи от устойчивостта на дълга на държавите и ангажимента за извършване на структурни промени.

„Дори когато страните продължават да се борят с Covid-19, остава от решаващо решение да не се пренебрегва дългосрочното предизвикателство на трансформиращите се икономики, за да станат по-устойчиви на шокове и да постигнат устойчив и растеж“, пишат Пазарбазиоглу и Рамакришнан. „Пандемията ни научи, че несвоевременното справяне с тези дългосрочни предизвикателства може да има значителни икономически последици, с потенциал за бъдещи проблеми с платежния баланс”, добавят те.

Тръстът ще бъде финансиран от по-богатите държави, насочващи резервите си в МВФ към по-бедните страни, което се очаква да бъдат мобилизирани 50 милиарда долара, за да се отговори на прогнозираното търсене.

Авторите на публикацията посочват, че се надяват тръстът да бъде одобрен от изпълнителния съвет по време на пролетните заседания на фонда през април и да заработи напълно до края на годината.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Цената на изтеглянето на големите банки от Русия