IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ иска централните банки да наглеждат пазарите под правителствен контрол

Монетарната политика трябва да е независима, но контролът върху финансовите пазари трябва да бъде поставен под политически надзор, смятат от фонда

14:09 | 11.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ иска централните банки да наглеждат пазарите под правителствен контрол

Централните банки трябва да бъдат независими в определянето на монетарната политика, но наблюдението на стабилността на финансовите пазари, с което са натоварени, трябва да се извършва под контрола на правителствата, е заявил главният икономист на Международния валутен фонд Оливие Бланшар в интервю за германския ежедневник Handelsblatt, цитирано от Ройтерс.

Бланшар е посочил също, че Германия би трябвало да поеме по-силна роля в Европа и че трябва да инвестира повече, вместо да се съсредоточава върху спестяването.

„Ако от кризата трябва да се извлече един урок, той трябва да бъде: не е достатъчно да държим под око монетарната стабилност. Трябва да следим и стабилността на финансовата система“, твърди той. „Независимостта трябва да бъде ограничена. Класическата монетарна политика трябва да остане независима. Контролът на централната банка върху финансовите пазари обаче трябва да бъде поставен под някакъв тип политически надзор“, добавя главният икономист на МВФ.

Той повтаря призива си за повишаване на целите за инфлацията до 4% от настоящите, които са около 2%, заявявайки, че това ще създаде пространство за понижаване на основните лихви по време на кризи.

Европейската централна банка би трябвало да обмисли начини за понижаване на разходите по кредитирането за малките и средните предприемачи, смята Бланшар.

Той се опасява, че европейските държави ще продължат да протакат структурните реформи, тъй като нараства увереността, че най-лошото от дълговата криза в еврозоната вече е преминало. „Все повече и повече се чува: „Реформирахме се достатъчно, резултатите вече са налице, спестете ни нови изисквания. Това ме тревожи“, подчерта главният икономист на МВФ. „Имаме нужда от още структурни реформи, ако искаме да постигнем приемливо ниво на заетост. Дори Германия, която не преживя криза с работните места, съвсем не расте впечатляващо“, убеден е той.

Според него най-голямата икономика в еврозоната би трябвало да приема Европа повече като на застрахователна полица, отколкото като преводна система. „Понякога пожарът е у съседите, понякога е у вас. Бих желал по-голямото внимание да е върху въпроса: как бихме могли да подсилим еврото?“, изтъкна Бланшар, добавяйки, че това означава създаването на банковия съюз да бъде осъществено на практика.

Той не отхвърли възможността за допълнително облекчаване на дълговото бреме на Гърция – страната, от която тръгна дълговата криза в еврозоната. „МВФ е съгласен с европейците, че нивото на дълга ще падне под 110% през 2022 г.“, отбеляза главният икономист на финансовата институция. „Да видим обаче как ще се доберем дотам“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още