IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Испания осъществява сериозен напредък, но трябва да повиши заетостта

От фонда очакват икономиката на страната да започне да се разширява преди края на годината, но предупреждават, че перспективата остава тежка

21:03 | 19.06.13 г. 1
МВФ: Испания осъществява сериозен напредък, но трябва да повиши заетостта

Испания е осъществила силен напредък в отстраняване на икономическите недостатъци, смятат от Международния валутен фонд, цитирани от BBC.

От МВФ обаче предупреждават, че перспективата пред страната остава тежка и призовават за допълнителни действия от испанското правителство и Европейския съюз в подкрепа на заетостта. Испания е сред държавите с най-високо ниво на безработица, достигаща в момента 27%.

От финансовата институция очакват испанската икономика да започне да се разширява преди края на годината. Оттам обаче не пропускат да отбележат, че са необходими допълнителни действия и в областта на банковата реформа.

„Силният напредък на реформите помага за стабилизиране на икономиката, а външните и фискалните дисбаланси се отстраняват бързо. Но безработицата остава неприемливо висока, а перспективата е тежка“, посочват от МВФ в свой доклад. „Това налага спешни действия за генериране на растеж и работни места както от Испания, така и от Европа“, добавят оттам.

От фонда подчертават, че основен приоритет на испанското правителство би трябвало да бъде продължаващото реформиране на трудовото законодателство така, че да улеснява компаниите по-скоро да променят условията на труд, отколкото да уволняват служители.

От финансовата институция призовават Испания да осигури допълнително обучение за младежите и непридобилите умения, които да им помагат при изпълнението на служебните им задължения.

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос вече заяви, че страната „излиза от рецесията“, а министърът на бюджета Кристобал Монторо смята, че икономиката е „в точката на обръщане“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
30% системна безработица и разширяваща се икономика на края на годината? Не знам от какво се финансира МВФ, но се надявам да нямаме членски внос и там. На тези пари не искам да давам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още