IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Конфликтът в Украйна влияе негативно върху Кавказ и Централна Азия

Регионът продължава до голяма степен да зависи от нестабилната руска икономика, посочи Фондът

16:50 | 10.01.15 г. 1
МВФ: Конфликтът в Украйна влияе негативно върху Кавказ и Централна Азия

Конфликтът в Украйна не се e отразил негативно само на онези страни, които имат пряко отношение към, но и на целия регион като цяло, показа нов съвместен доклад на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ).

В тази връзка експертите на МВФ поставиха негативна перспектива за страните от Кавказ и Централна Азия, съобщи пресцентърът на Организацията на обединените нации (ООН).

"Очаква се икономическият растеж в страните от Кавказ и Централна Азия да се забави. Ако през 2013 г. той възлизаше на около 7%, през 2014-2015 г. ще бъде само 5,5%. Основните причини са случващото се забавяне на икономическия растеж в Русия, увеличаването геополитическите рискове и слабото търсене в тези страни", каза представителят на МВФ Наталия Тамирис.

"Възникналите в Кавказ и Централна Азия процеси в действителност повтарят руския сценарий", посочи още тя, цитирана от "Росбалт". По думите ѝ сред основните проблеми са отслабването на местните валути, ускоряването на инфлацията най-вече при цените на хранителните продукти.

Експертите напомниха също, че икономиките от Кавказ и Централна Азия все още до голяма степен зависят от търсенето на техните продукти от Русия и от капиталовите трансфери от емигрантите, работещи във Федерацията. В близкото бъдеще тази зависимост ще има отрицателно въздействие върху финансовото състояние на региона.

За страните износителки на петрол – Азербайджан, Казахстан, Туркменистан и Узбекистан, допълнителен удар е спадът на цените на "черното злато". Въпреки това високите цени на суровината в последните години са дали възможност на тези страни да натрупват известни резерви, които сега могат да служат като своеобразна "предпазна възглавница".

Въпреки това разчитането единствено на тези запаси е непродуктивно в дългосрочен план. Надеждното решение за икономическите проблеми според експертите е да се изгради независима, конкурентоспособна и диверсифицирана икономика. Както бе посочено от МВФ по-рано, органите би следвало да обмислят реформа на пазара на труда и създаване на по-благоприятна среда за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
StefanL
преди 9 години
той на цяла европа влияе негативно а камо ли на кавказ и азия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още