IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ подобри прогнозите си за глобалния растеж тази година

Появата на протекционистки сили обаче може да подкопае скромното подобряване на перспективите, предупреждават от фонда

17:21 | 18.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Появата на протекционистки сили може да подкопае скромното подобряване на перспективите пред глобалния растеж и оказва силен натиск върху икономическия порядък, установен след Втората световна война. Това предупреждава Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Bloomberg.

Фондът повиши прогнозата си за глобалния ръст с 0,1 процентен пункт до 3,5%.

През 2018 г. експанзията ще продължи с темп от 3,6 на сто, което е без промяна спрямо предходната прогноза от януари.

Променените очаквания предоставят малка доза оптимизъм на фона на тенденцията през последните години, когато МВФ понижаваше прогнозите си.

Повишените прогнози се основават на стабилни финансови пазари и дългоочаквано циклично възстановяване в промишлеността и търговията, посочват от фонда. Все пак глобалният растеж остава потиснат на фона на минали десетилетия и рискът от търговски войни все още е надвиснал над глобалната икономика.

Глобалната икономика изглежда набира инерция – може би се намираме в повратен момент“, коментира Морис Обстфелд, главен икономист на МВФ. „Но следвоенната система на международни икономически отношения е под силно напрежение въпреки натрупаните ползи, които тя достави – и точно защото ръстът и последвалите икономически промени често водят след себе си неравни ползи“, допълва той.

Тази седмица във Вашингтон ще се срещнат министри на финансите и централни банкери от страните членки на МВФ, а неотдавна Кристин Лагард, директор на фонда, заяви, че „се усеща пролетта във въздуха на глобалната икономика“. Това ще бъде първата среща на фонда, след като Доналд Тръмп пое властта в САЩ в края на януари. След като Тръмп не спази обещанието от кампанията си и не нарече Китай валутен манипулатор, ще се следи много внимателно как ще процедира администрацията му.

МВФ оставя без промяна прогнозите си за ръста в САЩ – 2,3% и 2,5% съответно тази и следващата година.

Очакванията за британската икономика са подобрени – тя ще нараснe тази година не с 1,5%, а с 2%, но през 2018 г. ръстът ще се забави до 1,5 на сто.

Фондът подобрява прогнозите си за ръста в еврозоната с 0,1 процентен пункт до 1,7% тази година.

Повишени са очакванията и за Китай, където според фонда икономиката ще нарасне с 6,6% тази година и с 6,2% следващата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още