IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ похвали Румъния за споразумението

Страната ще може да повиши целта си за бюджетния дефицит за 2012 г. до 2,2% при досегашна от 1,9% от БВП

12:50 | 09.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ похвали Румъния за споразумението

Румъния показа силен ангажимент към споразумението за помощ на стойност 5 млрд. евро и постигна по-голямата част от целите си, което ѝ позволява да отмени част от орязването на държавните плащания за настоящата година, заяви ръководителят на мисията на Международния валутен фонд в страната Джефри Франкс.

Румъния намали заплатите в публичния сектор и повиши ДДС, за да изпълни условията по предишния финансов пакет на стойност 20 млрд. евро, като сега има възможност да повиши леко планирания бюджетен дефицит, без да нарушава договорите на Европейския съюз, посочи Франкс.

В понеделник новото правителство на премиера Виктор Понта получи подкрепата на сериозно парламентарно мнозинство, след като през миналия месец общественият гняв срещу орязването на разходите и повишаването на данъците помогна за свалянето на предишния кабинет.

По думите на Франкс новата власт трябва да действа мъдро заради рисковете в еврозоната и изборите през ноември. „От решаващо значение е Румъния да продължи да следва този курс. Силно вярваме, че ако Румъния се придържа към ангажиментите си за реформи, това ще облекчи движението ѝ към ускорен ръст и повишаващ се жизнен стандарт“, добави той.

Според него МВФ се е съгласил новото правителство да повиши заплатите на държавните служители на 2 етапа – веднъж през настоящата и веднъж през 2013 г., като при втория път равнището на заплатите ще се върне на нивата, предхождащи началото на пониженията през 2010 г. Първоначалният план бе нивото на заплащане да бъде възстановено напълно преди изборите през ноември.

Целта на Румъния за бюджетния дефицит през настоящата година се повишава до 2,2% от брутния вътрешен продукт, като досега бе 1,9%, но остава в рамките на изискванията на Пакта за стабилност и растеж за бюджетен дефицит в държавите от ЕС той да бъде до 3% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още