IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи очакванията си за икономическия растеж на България

Според фонда през 2012 г. БВП на България ще отбележи ръст от 0,8%, докато предишната прогноза беше за увеличение от 1,3%

18:12 | 17.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ понижи очакванията си за икономическия растеж на България

Международният валутен фонд (МВФ) занижи прогнозата си за икономическия растеж на България през настоящата година.

От фонда очакват през 2012 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на България да отбележи ръст от 0,8%, докато предишната прогноза от декември беше за 1,3% увеличение.

За следващата година от фонда очакват икономическият ръст у нас да се ускори до 1,5 на сто.

От МВФ прогнозират през настоящата година еврозоната да изпадне отново в рецесия, като се очаква икономически спад от 0,3%, а следващата година – икономически ръст от 0,9%.

Сегашната прогноза е по-оптимистична. В края на миналата година от МВФ очакваха понижение на БВП на еврозоната от 0,5% през 2012 г. и ръст от 0,8% през 2013 г.

Според икономистите на фонда Германия ще отбележи ръст на БВП от 0,6% през 2012 г. и 1,5% през 2013 г. Малко по-слаб се очаква да бъде икономическият растеж във Франция.

Според прогнозите рецесията в Италия ще продължи през следващите две години. За 2012 г. се очаква икономическият спад да достигне 1,9%, а за следващата да се забави до 0,3%.

За Испания се прогнозира през настоящата година БВП да намалее с 1,8%, но през следващата година да отбележи минимален ръст от 0,1%.

По-оптимистична е и прогнозата на фонда за световната икономика като цяло. За настоящата година се очаква икономически ръст от 3,6%, докато старата прогноза беше за повишение на глобалния БВП с 3,3%.

За 2013 г. от МВФ прогнозират, че световната икономика ще нарасне с 4,1%, докато предишната прогноза беше за ръст от 3,9 на сто.

Икономическият ръст на развиващите се икономики ще продължи да е значително по-висок от растежа на развитите икономики, посочва се още в доклада на фонда. За тази година се очаква развиващите се държави да постигнат икономически ръст от 5,7%, който догодина да се ускори до 6%. На този фон прогнозите за развитите държави са съответно 1,4% и 2%.

За Китай се очаква икономически растеж да бъде 8,2% през 2012 г., а през 2013 г. - 8,8%.

В доклада на фонда се посочва, че по-оптимистичните прогнози за европейската и глобалната икономика се дължат на политическия отговор на Европа на дълговата криза.

„Изборите в Испания и новият премиер в Италия дадоха известна сигурност на инвеститорите. Приемането на новия европейски фискален пакт от повечето от държавите-членки в Европейския съюз също показа ангажимент за намаляване на дълговете и бюджетните дефицити“, посочва се в доклада на фонда.

Въпреки това се очаква възстановяването на развитите икономики да остане слабо. От фонда препоръчват също така политиците да продължат със структурните реформи, за да се постигне по-устойчив икономически растеж в средносрочен план.

Експертите от МВФ предупреждават и за рисковете от скъпия петрол. Повишение на цените с 50% би намалило икономическия ръст с 1,25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още