IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж

Корекцията е заради по-слабата икономическа активност в Северна Америка

17:32 | 09.07.15 г. 2
<p>
	Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) заяви в четвъртък, че понижава прогнозата си световния икономически растеж за 2015 г. на 3,3%, най-вече заради по-слабата от очакваното икономическа активност в Северна Америка през първото тримесечие, съобщава CNBC.

През април организацията заяви, че прогнозира световен ръст от 3,5% за тази година.

Сред другите фактори, които допринасят за корекцията на МВФ, са покачването на цените на петрола, нарастващата доходност на облигациите и слабата инфлация, сочи последното издание на Световния икономически обзор (World Economic Outlook).

„Цените на петрола са се възстановили повече от очакваното през второто тримесечие на 2015 г. в резултат на по-голямото търсене и прогнозите, че ръстът на производството на нефт в САЩ ще се забави с по-бърз темп от очаквания“, казва МВФ.

„Въпреки това очакваната средна годишна цена на петрола за 2015 г. от 59 долара за барел се запазва в съответствие с прогнозите от април, като през 2016 г. вероятно ще има известно по-слабо повишение на цената“, се казва още в доклада.

МВФ запази и прогнозата си за световен растеж от 3,8% за 2016 г. непроменена.

„Основните фактори за постепенно ускоряване на икономическата активност в развитите икономики – облекчени финансови условия, по-неутрална фискална политика в еврозоната, по-ниски цени на горивата, по-голямо доверие и по-добри условия на пазара на труда, остават непокътнати“, се казва в доклада.

Отчетът отбелязва и разминаването в растежа между развитите и развиващите се икономики, добавяйки, че очаква „по-постепенен ръст от прогнозирания през април 2015 г.“ сред развитите икономики, докато растежът на развиващите се пазари вероятно ще се забави.

„Неочакваното слабо представяне на Северна Америка, което е основната причина за корекцията на прогнозата за растеж на развитите икономики, вероятно ще се окаже само временен неуспех“.

МВФ заяви още, че основните фактори на ускоряване на потреблението в САЩ остават непроменени.

По отношение на забавения растеж на развиващите си пазари и икономики МВФ посочи: „Забавянето отразява негативното въздействие на по-ниските цени на суровините и по-строгите външни финансови условия, особено при Латинска Америка и износителите на петрол, ребалансирането в Китай и структурните проблеми, както и икономическите сътресения, свързани с геополитически фактори, най-вече в страните от Общността на независимите държави и някои страни от Близкия изток и Северна Африка“.

Повече за прогнозите на МВФ можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте в сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
ези умишлено ли го правят или просто са неуки и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява още 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Тези умишлено ли го правят или проста са неуки ://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Казаното за САЩ се отнася за всички държави Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group също обяснява на какво се е дължал растежа - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlПроф.Джефри Сакс - Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи , докато устойчивото развитие може да ни доведе до дългосрочен просперитет - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498Проф. Джефри Сакс го каза - устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система и съм описал всичко в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още