Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МВФ: Повишаването на неравенството забавя икономическия растеж

Когато богатите стават по-богати, икономическото здраве на страната може да пострада, смятат от Фонда

Когато богатите стават по-богати, икономическото здраве на страната може да пострада. Но ако най-бедните членове на обществото започнат да се изкачват по стълбата, растежът на БВП може да получи тласък.

Това беше отправеното в понеделник послание от икономистите на Международния валутен фонд (МВФ), които повдигнаха темпото на дебата за глобалното неравенство, пише Financial Times.

Предишните изследвания на МВФ посочваха, че политиките за преразпределение на богатството имат "доброкачествени ефекти" върху държавните хазни. Разработките на фонда, на вече от френския икономист Томас Пикети, предизвикаха оживен дебат в редица икономически кръгове.

Още по темата

Най-новото изследване е изготвено въз основа на данни от 159 развити и развиващите се икономики за периода 1980-2012 г. Докладът този път отива по-далеч и установява пряка връзка между това как преразпределянето на доходите влияе върху националния растеж.

Според икономистите на МВФ когато делът на доходите на най-богатите 20% от населението на тези страни се увеличава с един процентен пункт, то растежът на БВП се покачва едва с 0,08 процентни пункта в следващите пет години", което предполага, че "ползата от това не е голяма".

В същото време увеличение с един процентен пункт при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38 на сто увеличение на растежа, показва докладът.

Изследването бе приветствано от активисти против бедността, според които настоящата ситуация е "тънка струйка", която повлича надолу икономиката.

Според Николас Момбриал, ръководител на Oxfam International във Вашингтон, "МВФ доказва, че прави богатите по-богати, като се съсредоточава върху бедните и средната класа да правят растежа". "Чрез публикуване на този доклад МВФ показа, че "няма да може да разчита на плячката от изключително богатите, за да се възползват останалата част от нас".

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
преди 3 години
Няма профилна снимка
"Голямо" откритие. Хората с ниски доходи харчат само за жизнено необходими стоки. Богатите само за луксозни. Когато тези две категории преобладават, икономиката върви след тях. Културата, изкуството, технологиите, науката се свиват до нуждите на елита, а хранително-вкусовата, фармацевтичната и други предимно леки отрасли почват да бълват ерзац за бедните. Не е много сложно.
От друга страна, средната класа е главен враг на корпорациите, концентрирания капитал, олигархията, които имат средствата да лобират и да използват държавата, за да я унищожат постепенно. Което и става.
1
 
0
 
4
преди 3 години
''Може би е трудно за приемане, че повелителите на системата в момента са притеснени за последствията от своите собствени действия .....дори и доминираните от Запада институции като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и МВФ се съгласиха, че растящите разлики в доходите са причина за бавния растеж през последните две неолиберални десетилетия'' - http://darikfinance.bg/novini/112564#comments

Азбучна истина е ,че неравенството и инфлацията намаляват крайното търсене тоест единственият изход е преразпределение и минималната заплата също е вид преразпределение - http://www.dokumentalni.com/?p=3383

Описал съм всичко в коментар №1 и №8 тук - http://darikfinance.bg/novini/112887?&order=asc#comments
Бюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за точно определени неща за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща за да се подържа безработица до 2-3% и предложението на ООН за 4-дневна раб.седмица е за накрая първо забрана на офшорките и т.н.
1
 
1
 
3
преди 3 години
сащ са били рая на земята 60-70 години, с данък прогресивен и с най-високата скала 90%
след управлението на Рузвелт
ако една страна иска хубав живот за гражданите си трябва такъв данък да въведе
докато в рб данъка е 10% живота ще смърди и то все повече и повече колкото по-дълго плоския е факт, защото с годините поразиите които нанася на обществото се умножават
1
 
0
 
2
преди 3 години
Прод. Стиглиц съшо го доказа в книгата ''Цената на неравенството''

Това са елементарни неща и още малко факти - през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти – от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес. Средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността.''

Съгласен съм 20-30 пъти и нека 50 разлика но 277 пъти е много.

''между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/

Описал съм всичко - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685

Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща – https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне
1
 
4
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
Богатите стават по-богати, а бедните по-бедни - защото данъчното облагане е нарочно сбъркано и облага повече по-малко богатите и бедните. В същото време по-богатите получават от държавите повече услуги - във вид на инфраструктура, охрана и т.н.

За да няма толкова голямо неравенство, трябва облагането да е на база богатство, така както се получават услуги от държавата. Т.е. този който получава повече услуги от държавата трябва да плаща повече данъци. А не както е в момента - плащат едни, а получават други.

Още от Други
Иран: Европа все още има време да спаси ядреното споразумение