IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предупреди Г20 за рискове пред глобалния растеж

Според фонда макар че краткосрочните рискове са се забавили, има отрицателни рискове, които помрачават перспективите в средносрочен план

10:48 | 06.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалният растеж би трябвало да достигне 3,5% от брутния вътрешен продукт тази и следващата година, но лидерите трябва да намерят решение на няколко финансови уязвимости, заяви Международният валутен фонд в сряда преди срещата на Г20, цитиран от CNBC.

“Финансовите уязвимости са от непосредствена важност“, казва управляващият директор на МВФ Кристин Лагард в публикация от сряда.

„След дълъг период на благоприятни финансови условия, включително ниски лихвени проценти и по-лесен достъп до кредити, корпоративният левъридж в много икономики е твърде висок“, посочва тя. „В Европа счетоводните баланси на банките все още трябва да бъдат коригирани след кризата. В Китай по-бързо от очакваното разширяване – ако продължи да бъде подхранвано от бърз кредит и по-високи разходи, потенциално ще доведе до неустойчив публичен и частен дълг в бъдеще“.

Макар че фондът признава, че краткосрочните рискове са се забавили, има отрицателни рискове, които помрачават перспективите в средносрочен план. Един от рисковете е политическа несигурност, основно в САЩ, където администрацията обеща да намали данъците и да повиши разходите за инфраструктура, посочва Фондът в коментара си от сряда.

МВФ подчертава и други дългосрочни проблеми. „Помислете за прекалено високото икономическо неравенство, ниския производителен растеж, застаряващото население и неравнопоставеността между половете. Както показва проучването ни, тези предизвикателства поставят ограничение на потенциалния растеж, което затруднява повишаването на доходите и жизнените стандарти“, каза още Лагард в сряда.

В резултат на това МВФ призова лидерите на Г20, които се срещат този петък и събота в Германия, да засилят банковите си системи и да подобрят регулациите, а не да премахват мерки. В САЩ продължават усилията да се премахнат финансовите регулации Дод-Франк, въведени след финансовта криза.

Освен това „както страните с излишък, така и с дефицит трябва да се справят с този проблем (на дисбаланси по сметката) сега, за да избегнат по-големи корекции в бъдеще“, добави Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още